Οι τζιχαντιστές της οργάνησης Ισλαμικό Κράτος, πέρα από τους «άπιστους», επιδιώκουν να αφανίσουν και τα «είδωλά» τους. Το τελευταίο τους «θύμα» είναι ένας φτερωτός ανθρωπόμορφος γενειοφόρος ταύρος, ηλικίας χιλιάδων ετών, ο οποίος υπήρξε θεός-προστάτης των Ασσυρίων. «Ω, μουσουλμάνοι, τα αγάλματα που βρίσκονται πίσω μου υπήρξαν είδωλα και θεοί που λατρεύτηκαν αντί για τον Αλλάχ από ανθρώπους που έζησαν πριν από πολλούς αιώνες. Ο Προφήτης μάς διέταξε να γκρεμίσουμε τα είδωλα και να τα καταστρέψουμε, όπως έκαναν και οι ακόλουθοί του όταν κατακτούσαν χώρες» εξηγεί ένας μαυροφορεμένος τζιχαντιστής, πρωταγωνιστής του τελευταίου προπαγανδιστικού βίντεο του Ισλαμικού Κράτους.

Το βίντεο διάρκειας πέντε λεπτών που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο παρουσιάζει μια ομάδα γενειοφόρων ανδρών σε μία από τις αίθουσες του Μουσείου της Μοσούλης. Στα χέρια τους κρατούν βαριοπούλες τις οποίες χρησιμοποιούν για να καταστρέψουν αρκετά, μεγάλων διαστάσεων και ανεκτίμητης ιστορικής αξίας, αγάλματα, τα οποία στη συνέχεια παρουσιάζονται κομματιασμένα.

Αμέσως μετά η κάμερα εγκαταλείπει το μουσείο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών από τον περασμένο Ιούνιο, και μεταφέρεται στην Πύλη της Νεργκάλ, μία από τις αρχαίες πύλες της Νινευί, πρωτεύουσας κατά την αρχαιότητα της αυτοκρατορίας των Ασσυρίων. Εκεί αναλαμβάνει δράση ο μαυροφορεμένος τζιχαντιστής ο οποίος καταστρέφει τον φτερωτό ανθρωπόμορφο ταύρο χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό τρυπάνι. «Οταν ο Θεός μάς διατάζει να τα απομακρύνουμε και να τα καταστρέψουμε, γίνεται εύκολο για εμάς και δεν μας ενδιαφέρει εάν κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια» δηλώνει.

«Δεν πρόκειται μόνο για την πολιτιστική κληρονομιά του Ιράκ, αλλά ολόκληρου του κόσμου. Πρόκειται για πανανθρώπινη πολιτιστική κληρονομιά. Είναι ανεκτίμητα, μοναδικά. Είναι απίστευτο. Δεν θέλω να είμαι πια Ιρακινή» ανέφερε χαρακτηριστικά η αρχαιολόγος Λάμια αλ Γκαϊλάνι στο Ρόιτερ, παρομοιάζοντας την καταστροφή των ασσυριακών αγαλμάτων ηλικίας έως και τριών χιλιάδων ετών με την ανατίναξη των αγαλμάτων του Βούδα στην κοιλάδα του Μπαμιγιάν από τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν το 2001. Σύμφωνα με την ιρακινή αρχαιολόγο που συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του Λονδίνου, οι τζιχαντιστές εμφανίζονται να καταστρέφουν και αγάλματα από τη Χάτρα, μια αρχαία πόλη της ελληνιστικής περιόδου στο Βόρειο Ιράκ, η οποία χτίστηκε την περίοδο των Σελευκιδών, πριν από περίπου 2.000 χρόνια.

Στις τεράστιες εκτάσεις που ελέγχονται από τους τζιχαντιστές στην ιρακινή επικράτεια βρίσκονται τουλάχιστον 1.800 από τους 12.000 καταγεγραμμένους αρχαιολογικούς χώρους του Ιράκ. Οπως όλα δείχνουν, οι τζιχαντιστές του «χαλιφάτου» επιθυμούν να καθαρίσουν τα εδάφη τους από κάθε στοιχείο που δεν συνάδει με την εξτρεμιστική και σκοταδιστική ερμηνεία του Ισλάμ την οποία ασπάζονται. Ομως στο στόχαστρό τους δεν βρίσκονται μόνο αρχαιότητες αλλά και ναοί, ακόμη και μουσουλμανικοί, και βιβλιοθήκες.

Την προηγούμενη Κυριακή, παραδόθηκαν στην πυρά τουλάχιστον 8.000 βιβλία, μεταξύ των οποίων χειρόγραφα του 18ου αιώνα, συριακά βιβλία του 19ου αιώνα και πολλά άλλα σπάνια βιβλία ηλικίας πολλών αιώνων.

Αρχαιοκαπηλία

Παρότι οι τζιχαντιστές επιδίδονται συχνά σε καταστροφές αρχαιοτήτων, είναι γεγονός ότι το εμπόριό τους, μαζί με το εμπόριο πετρελαίου και τις απαγωγές, αποτελεί μία από τις βασικές πηγές εσόδων για το Ισλαμικού Κράτος. Για τον λόγο αυτό, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απαγόρευσε, πριν από δύο εβδομάδες, όλες τις αγοραπωλησίες αρχαιοτήτων από τη Συρία.