«Ουφ». Ηταν η λέξη που ακούστηκε ταυτόχρονα στα τραπεζικά επιτελεία αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας στο Eurogroup. Σε άλλη περίπτωση, σήμερα θα έπρεπε να διαχειριστούν ίσως την πιο δύσκολη ημέρα στην τραπεζική ιστορία. Γνωρίζουν όμως πολύ καλά ότι η επόμενη ημέρα είναι εξίσου δύσκολη. Η κίνηση της ΕΚΤ να απορρίψει την τοποθέτηση του Γιώργου Μιχελή στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας δείχνει ότι η Ευρώπη δεν αστειεύεται και ότι έχει στο μικροσκόπιο τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Από την άλλη, στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank φαίνεται ότι η κυβέρνηση και οι διοικήσεις έχουν βρει ένα modus operandi, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες τόσο για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων όσο και για την παροχή ρευστότητας στην αγορά.

Αυτά εξάλλου είναι και τα δύο βασικά μελήματα της νέας κυβέρνησης, η οποία καλείται να επανεκκινήσει την οικονομία στο διάστημα της τετράμηνης παράτασης. Στην περίπτωση των κόκκινων δανείων, κλειδί μπορούν να αποτελέσουν τα χρήματα του ΤΧΣ. Η μία εκδοχή είναι ένα μέρος τους να αξιοποιηθεί για να καλυφθούν οι απώλειες από τις διαγραφές που θα πρέπει να κάνουν οι τράπεζες. Η δεύτερη, πιο προχωρημένη, είναι με τα χρήματα αυτά να ανακεφαλαιοποιηθούν προληπτικά οι τράπεζες, ενόψει των νέων τεστ αντοχής της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων των δανείων που θα γίνουν στο ενδιάμεσο διάστημα.

Παράλληλα, η τετράμηνη παράταση ανοίγει ξανά τον δρόμο για την παροχή φθηνής και μακροχρόνιας ρευστότητας από την ΕΚΤ. Ετσι, οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα, αλλά και την επιταγή από την κυβέρνηση, να μετακυλίσουν τα χρήματα αυτά στην πραγματική οικονομία. Και σε συνδυασμό με τα ποσά του ΕΣΠΑ να κάνουν στοχευμένες ενέσεις ρευστότητας ώστε να στηριχθούν μαζικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και να τρέξουν προγράμματα για τη μείωση της ανεργίας.

Με αυτά τα δεδομένα, οι τράπεζες γνωρίζουν πολύ καλά ότι το επόμενο τετράμηνο είναι κομβικό για τη μετέπειτα πορεία τους. Γιατί, αν δεν τρέξουν οι παραπάνω ενέργειες, οι πιέσεις που θα δεχθούν θα είναι πολύ ισχυρότερες από αυτές που βίωσαν τις προηγούμενες εβδομάδες.