«Είναι πάντα προτιμητέο για μια γυναίκα να παραμένει κρυμμένη και καλυμμένη, να στηρίζει την κοινωνία πίσω από το πέπλο της». Αυτό είναι το βασικό μήνυμα ενός «μανιφέστου» που εκδόθηκε τον προηγούμενο μήνα από τα μέλη της Ταξιαρχίας Αλ Χάνσα, μιας οργάνωσης προσκείμενης στο Ισλαμικό Κράτος που αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες.

Οι συντάκτριες του κειμένου κάνουν λόγο για «την καθαγιασμένη ύπαρξη των γυναικών στο Ισλαμικό Κράτος». Η καθημερινότητα, ωστόσο, των γυναικών που ζουν στις τεράστιες εκτάσεις που ελέγχονται πλέον από τους τζιχαντιστές χαρακτηρίζεται από δρακόντειους περιορισμούς, ξυλοδαρμούς και ταπεινώσεις.

Τα κορίτσια μπορούν να παντρεύονται από την ηλικία των 9 ετών ενώ έως την ηλικία των 16, το πολύ 17 ετών, οφείλουν να έχουν βρει έναν σύζυγο. Υποχρεούνται επίσης να μην εργάζονται, ώστε να μη διαφθείρονται, και να μην εγκαταλείπουν το σπίτι τους, παρά μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις. Πάντα όμως συνοδευόμενες από έναν «μαχράμ», έναν άνδρα – κηδεμόνα.

Μερικές εβδομάδες μετά την κατάληψη, πέρυσι τον Ιανουάριο, της Μοσούλης, οι τζιχαντιστές εξέδωσαν έναν οδηγό ο οποίος περιορίζει στο ελάχιστο τη δυνατότητα μετακίνησης των γυναικών, καθορίζοντας ταυτόχρονα πώς πρέπει να ντύνονται σε περίπτωση που αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους: πάντα με μαύρο διπλό πέπλο, έτσι ώστε να καλύπτονται ακόμα και τα μάτια τους, μαύρη φαρδιά ρόμπα και μαύρα γάντια.

Στην αρχή πολλές γυναίκες αντιστάθηκαν. Συμμορφώθηκαν, ωστόσο, όταν αντιλήφθηκαν ότι στην αντίθετη περίπτωση τα στελέχη της Χισμπάχ, της θρησκευτικής αστυνομίας, είτε θα τις έδερναν είτε θα τις ταπείνωναν ή θα τις ανάγκαζαν να πληρώσουν ιδιαίτερα υψηλά πρόστιμα.

Μερικές γυναίκες γιατροί, για παράδειγμα, αρνήθηκαν να φορέσουν πέπλο και για να διαμαρτυρηθούν αποφάσισαν να απέχουν από τα καθήκοντά τους. Ομως, η αστυνομία πήγε στα σπίτια τους και τις μετέφερε διά της βίας στο νοσοκομείο.

«Μία από τις συναδέλφους μου ήταν μόνη της σε ένα δωμάτιο και σκέφτηκε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα αν αφαιρούσε το πέπλο της καθώς ζεσταινόταν. Ξαφνικά, δύο άνδρες της Χισμπάχ μπήκαν στο δωμάτιο και την επέπληξαν» ανέφερε χαρακτηριστικά μια παιδίατρος μιλώντας στην «Γκάρντιαν». Στη Μοσούλη το πέπλο είναι υποχρεωτικό ακόμη και για τις γυναίκες που γεννούν. Στην περίπτωση που δεν το φορούν, οι άνδρες της Χισμπάχ δεν επιτρέπουν την είσοδό τους στο νοσοκομείο.

Οι μόνες που επιτρέπεται να κυκλοφορούν χωρίς πέπλο είναι οι γυναίκες άνω των 45 ετών, ωστόσο και εκείνες αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθώς πολλοί φοβούνται να κυκλοφορήσουν μαζί τους.

Πρόσφατα, οι τζιχαντιστές διέταξαν όλες τις κομμώτριες της Μοσούλης να σταματήσουν να εργάζονται. Η 43χρονη Σαμά Νασίρ είχε το δικό της κομμωτήριο για περισσότερα από εννέα χρόνια, το οποίο ήταν η μοναδική πηγή εισοδήματος για να ζήσει τα τρία παιδιά της και τον άρρωστο σύζυγό της.

«Αποφάσισα να ξανανοίξω το μαγαζί μου, παρά την απαγόρευση» είπε. Λίγο μετά, η Χισμπάχ πήγε στο σπίτι της, συνέλαβε την ίδια και τον άνδρα της και τους οδήγησε στο δικαστήριο. Ο δικαστής αποφάνθηκε ότι έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο 1.500 δολαρίων και να τιμωρηθεί με δέκα βουρδουλιές στο κάτω μέρος των ποδιών της. «Δεν έχω ξαναζήσει ποτέ κάτι παρόμοιο» δήλωσε, προσδιορίζοντας ότι πλέον σπάνια βγαίνει από το σπίτι της.