«Η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονται σε πόλεμο για το τίποτα» αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμά του που υπογράφουν οι editors του πρακτορείου.

«Ακόμη και για τα απαιτητικά πρότυπα της ευρωπαϊκής δυσλειτουργίας, η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης είναι εντυπωσιακή. Επί της ουσίας, η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών έχει μειωθεί σχεδόν στο τίποτα -ωστόσο, το αδιέξοδο και ο κίνδυνος μιας νέας οικονομικής κρίσης συνεχίζονται. Η ΕΕ έχει ποντάρει το μέλλον της νομισματικής ένωσής της όχι στη βάση των αρχών, αλλά της σημασιολογίας» αναφέρει το δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα αναφέρεται αρχικά στα λάθη της ελληνικής πλευράς. «Η νέα ελληνική κυβέρνηση ευθύνεται για τις απερίσκεπτες προεκλογικές υποσχέσεις και για το γεγονός ότι τις παρουσίασε στους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως μη διαπραγματεύσιμες» σημειώνει.

« Από τότε έχει ανοίξει ένα μεγάλος δρόμος. Πιο συγκεκριμένα μείωσε τις απαιτήσεις της σχετικά με τη διαγραφή χρέους. Τώρα θέλει ένα νέο πακέτο διάσωσης με ευνοϊκότερους όρους και προσωρινή διευθέτηση για να γεφυρωθεί το χάσμα χρηματοδότησης μεταξύ της παρούσας συμφωνίας και της νέας» τονίζει ενώ σύμφωνα με πηγές που επικαλείται αναφέρει ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη ακόμη και να ονομάσει «επέκταση» το πρόγραμμα-γέφυρα».

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναζητεί την διαφορά ανάμεσα σε μια επέκταση-γέφυρα και μια επέκταση-πρόγραμμα και καταλήγει. «Ενας λογικός παρατηρητής ελάχιστα θα ενδιαφερόταν. Ωστόσο, λόγω αυτής της διαφοράς, όποια και αν είναι, το ευρωσύστημα κινδυνεύει να διαλυθεί. Είναι αστείο από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι εκφράζουν την αυξανόμενη απογοήτευσή τους για το σύνολο του έργου».

Οι συντάκτες σημειώνουν ότι «η ανάγκη για μια νέα συμφωνία δεν αμφισβητείται σοβαρά. Το υφιστάμενο σχέδιο διάσωσης επέβαλε μια πάρα πολύ σφιχτή δημοσιονομική πίεση, η οποία καθυστέρησε την ανάπτυξη γι’ αυτό και το χρέος της χώρας απέτυχε να συρρικνωθεί».Ως εκ τούτου υπογραμμίζουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για ένα πιο ήπιο πρόγραμμα.

Τέλος το δημοσίευμα κάνει λόγο για τον κίνδυνο ενδυνάμωσης του ακροδεξιού κόμματος της Ελλάδας σε περίπτωση που οι Γερμανοί αναγκάσουν την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις προεκλογικές της υποσχέσεις, ενώ κρούει τον κώδωνα: «αν καταρρεύσει η Ελλάδα, τότε πρόβλημα θα έχουν και άλλα μέλη της ζώνης του ευρώ».

Και καταλήγει: «Η άρνηση της ΕΕ να καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη γι’ αυτό το αδιέξοδο που μπορεί να καταλήξει σε καταστροφή. Αν το κάνει, η Γερμανία και οι υποστηρικτές του θα φταίνε περισσότερο από την Ελλάδα».