Ενας 55χρονος, διαχειριστής και ομόρρυθμο μέλος εταιρείας που λειτουργεί ως εστιατόριο- καφετέρια στο Κολωνάκι, συνελήφθη από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

Ειδικότερα, κατά τον έλεγχο στην έδρα της επιχείρησης, από κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Φορολογικής Αστυνόμευσης, εντοπίστηκαν δύο νόμιμες σε χρήση ταμειακές μηχανές και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής που εξέδιδε εικονικές αποδείξεις, οι οποίες προσομοίαζαν με τις προβλεπόμενες.

Διαπιστώθηκε ότι με τη χρήση κατάλληλα διαμορφωμένου λογισμικού, οι ληφθείσες παραγγελίες καταχωρούνταν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και στη συνέχεια οι παράνομες αποδείξεις εκτυπώνονταν σε θερμικό χαρτί, όμοιο με αυτό των προβλεπόμενων αποδείξεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο πελάτης να πείθεται ότι λάμβανε το νόμιμο παραστατικό.

Από την ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων-παραγγελιών του καταστήματος και από την αντιπαραβολή στοιχείων μεταξύ παραγγελιών και νόμιμων αποδείξεων που είχαν εκδοθεί για τη χρονική περίοδο από 28-12-2009 έως και 22-02-2014, προέκυψε φοροδιαφυγή μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι από τον εν λόγω μηχανισμό είχαν εκδοθεί τουλάχιστον 15.573 αποδείξεις, συνολικής αξίας τουλάχιστον 28.031,40 ευρώ (υπολογιζόμενες με την ελάχιστη αξία κάθε μίας απόδειξης, δηλαδή 1,80 ευρώ).

Μέσω της μη έκδοσης παραστατικών, η εν λόγω επιχείρηση απέφυγε την απόδοση Φ.Π.Α., το ύψος του οποίου αναμένεται να προσδιοριστεί από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., υπολογίζεται όμως σε χιλιάδες ευρώ.

Με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, για ποινικές και διοικητικές παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ για τις διοικητικές παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας θα ενημερωθεί η αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

Στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνεται και ο 51χρονος αδερφός του συλληφθέντος, επίσης διαχειριστής και ομόρρυθμο μέλος της επιχείρησης.