Δίωρη συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου είχε το πρωί της Δευτέρας στο γραφείο του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης.

Κατά τη συνάντηση συζήτησαν θέματα σχετικά με τη λειτουργία των κέντρων κράτησης, για την χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων κ.ά.
Όπως ανέφερε ο κ. Πανούσης, «στόχος είναι σε 100 ημέρες να κλείσει η Αυγδαλέζα και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, για να προχωρήσουν οι διαμορφώσεις χώρων Αττικής για τρία κέντρα ανοιχτής φιλοξενίας μεταναστών, μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και θέλουμε να την επιταχύνουμε» λέγοντας ότι η «Αμυγδαλέζα, σε σύγκριση με άλλους παρόμοιους χώρους, δεν μπορεί να αλλάξει μορφή»
Για τους μετανάστες στην Αμυγδαλέζα σημείωσε ότι «μια επιτροπή, που συστήνεται, θα προχωρήσει σε επανέλεγχο όλων των φακέλων για έναν προς έναν. Θα διαπιστώσουμε ποιοι είναι άρρωστοι, ασυνόδευτοι ανήλικοι, μετανάστες με σημαντικό χρόνο κράτησης ακόμα και 18 μήνες, ποιοι δικαιούνται άσυλο, ποιοι δεν μπορούν να απελαθούν και άλλες κατηγορίες και αναμένεται τις προσεχείς 5-10  ημέρες να παραδώσει τα στοιχεία. Κάθε περίπτωση θα εξεταστεί ξεχωριστά».
Στη συνέχεια, όπως σημείωσε, «θα εφαρμόσουμε την λεγόμενη "εποπτευόμενη ελευθερία"». Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να έχουν την εικόνα ότι όλοι αυτοί θα φύγουν αύριο, αλλά η διαδικασία της αποχώρησης από την Αμυγδαλέζα θα γίνει σταδιακά.
Αυτοί οι άνθρωποι, όπως είπε, μπήκαν παράνομα στη χώρα, χρήζουν βοήθειας, θα γνωρίζουν οι Αρχές πού βρίσκονται και λανθασμένα έχει δοθεί η εντύπωση ότι όλοι αυτοί ξαφνικά θα βρεθούν ανεξέλεγκτοι στην Ομόνοια.
Θα υπάρξει μέριμνα, σημείωσε, για κάποιες κατηγορίες μεταναστών, όπως άρρωστοι και ασυνόδευτοι ανήλικοι, ενώ σε όσους δεν έχουν κάπου να μείνουν θα τους δοθεί μια λίστα με χώρους, όπως κέντρα προσωρινής φιλοξενίας αστέγων, για να μπορέσουν να κάνουν ένα μπάνιο και να μην κοιμούνται στα παγκάκια.
Για τη διαχείριση των μεταναστευτικών δομών, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι το θέμα είναι ευρωπαϊκό και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.