Στο Αζερμπαϊτζάν -και όχι στο Πεκίνο τελικά- θα μεταβεί την Τετάρτη ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης για συζητήσεις με την κυβέρνηση της χώρας σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.

Σημειώνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Λαφαζάνης είχε συναντηθεί με τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα, Ραχμάν Μουσταφάγιεφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αζερική πλευρά θέλει να διαπιστώσει τις προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας για το ΔΕΣΦΑ.

Ο κ. Λαφαζάνης, έχει αφήσει αν εννοηθεί πως δεν προτίθεται να προχωρήσει σε διακοπή της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, καθώς η εν λόγω ιδιωτικοποίηση βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και υπάρχει έμμεση διασύνδεσή της με τον αγωγό TΑΡ.

Πάντως οι όποιες αποφάσεις της νέας κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, θα ληφθούν μετά την οριστική απόφαση της Κομισιόν.

Σημειώνεται πως η κρατική εταιρεία αερίου του Αζερμπαϊτζάν Socar είναι βασικός μέτοχος του αγωγού και του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ που θα παράγει το αέριο, το οποίο θα μεταφέρεται μέσω του Tap στην Ευρώπη.

Ως αποτέλεσμα, μετατίθεται το ταξίδι του κ. Λαφαζάνη στο Πεκίνο, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για την Τετάρτη.

Ο υπουργός θα επισκεφθεί την Κίνα για να συναντηθεί με κινέζους αξιωματούχους και να συζητήσει θέματα επενδύσεων με επίκεντρο την Cosco και ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών.

Η Κίνα φέρεται να έχει ζητήσει από την ελληνική πλευρά αναβάθμιση της επένδυσης της Cosco ενίσχυση εξαγωγών ελληνικών προϊόντων, αλλά και συμφωνία ελλιμενισμού των κινεζικών πολεμικών πλοίων στην Ελλάδα.

Τέλος, για την Παρασκευή μετατέθηκε η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τευτλοκαλλιεργητές και εργαζόμενους στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), για το μέλλον της εταιρείας, που επρόκειτο να γίνει την Πέμπτη.