«Σταυρώστε τα μέλη αυτής της σατανικής τρομοκρατικής οργάνωσης» προέτρεψε όλους τους σουνίτες μουσουλμάνους ο επικεφαλής του Πανεπιστημίου Αλ Αζχάρ, του σημαντικότερου κέντρου μάθησης για το σουνιτικό Ισλάμ, την επαύριον της αποτρόπαιης εκτέλεσης του ιορδανού πιλότου.

Η εκτέλεση του Μουάθ αλ Κασαεσμπέχ, τον οποίο οι σουνίτες τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έκαψαν ζωντανό, τρομοκράτησε αλλά και εξόργισε όχι μόνο τη Δύση αλλά και αρκετές από τις κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής. Ακόμη και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν ύψωσε φωνή διαμαρτυρίας εναντίον ενός «εγκλήματος που αντιτίθεται στην ανεκτικότητα της ευγενούς θρησκείας μας».

Προχθές το βράδυ οι Αρχές της Ιορδανίας αποφυλάκισαν τον Αμπου Μοχάμαντ αλ Μακντίσι, έναν επιφανή ιεροκήρυκα και πνευματικό καθοδηγητή μαχητών της Αλ Κάιντα, μεταξύ των οποίων και ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, ηγέτης της Αλ Κάιντα του Ιράκ μέχρι τον θάνατό του το 2006. Αιτία για την ξαφνική αποφυλάκισή του αποτέλεσε το γεγονός ότι ο τζιχαντιστής ιεροκήρυκας τάσσεται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Πέρυσι είχε επικρίνει σφοδρά τους τζιχαντιστές για την ανακήρυξη της ίδρυσης του «χαλιφάτου», δηλώνοντας ότι ένα κράτος που διοικείται σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο πρέπει να ενώνει τους μουσουλμάνους και όχι να τους διχάζει. Χθες το πρωί μάλιστα, μιλώντας σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό της Ιορδανίας, ο Αλ Μακντίσι τόνισε πως η φρικιαστική εκτέλεση του ιορδανού πιλότου «δεν είναι αποδεκτή από καμία θρησκεία».

Η έναρξη των αεροπορικών επιδρομών της διεθνούς συμμαχίας τον περασμένο Αύγουστο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους είχε ως αποτέλεσμα τη μερική αναδίπλωση των τζιχαντιστών από τα πεδία των μαχών στο Ιράκ και στη Συρία και τη στροφή τους προς το Διαδίκτυο, ιδανικό πλέον πεδίο δράσης των μαχητών του «χαλιφάτου». Στις αχανείς εκτάσεις του Κυβερνοχώρου οι προπαγανδιστές της τρομοκρατικής οργάνωσης εμφανίζονται εξαιρετικά εφευρετικοί όσον αφορά την τρομοκράτηση των εχθρών τους. Οι σταυρώσεις, οι αποκεφαλισμοί και, εσχάτως, η πυρπόληση ενός ανθρώπου, ήτοι η φρίκη και ο τρόμος, αποτελούν τα ισχυρότερα από τα όπλα τους.

Ομως, αυτός ο φρικιαστικός πόλεμος προπαγάνδας μπορεί να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι για το Ισλαμικό Κράτος. Καίγοντας ζωντανό τον Μουάθ αλ Κασαεσμπέχ, οι τζιχαντιστές προέβησαν σε μια πράξη δίχως προηγούμενο στην ιστορία των μουσουλμανικών πολιτισμών, η οποία δεν βασίζεται σε κανένα ιερό κείμενο, σημειώνει σε άρθρο του στη «Ρεπούμπλικα» ο γάλλος ισλαμολόγος Ζιλ Κεπέλ.

Ο μαρτυρικός θάνατος του ιορδανού πιλότου προκάλεσε στους μουσουλμάνους όλου του κόσμου τον τρόμο. Ο Κεπέλ υποστηρίζει πως στο σύνολό της η μουσουλμανική κοινότητα τάσσεται πλέον κατά του Ισλαμικού Κράτους διότι οι τζιχαντιστές υπέπεσαν στο αμάρτημα της υπερβολής –gholu στα αραβικά. Στην περίπτωση των μαχητών του «χαλιφάτου» η υπερβολή αποτελεί έγκλημα γιατί ο απόλυτος τρόμος όχι μόνο προκαλεί τον καθολικό αποτροπιασμό, αλλά θέτει σε δύσκολη θέση την κοινότητα των μουσουλμάνων έναντι των εν δυνάμει εχθρών της.

Μέσω της βίας οι τζιχαντιστές επιδιώκουν όχι μόνο να εκφοβίσουν τους αντιπάλους τους αλλά και να προσελκύσουν νέους μαχητές στις τάξεις τους. Το τελευταίο έγκλημά τους, ωστόσο, ενδέχεται να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.