Στη χθεσινή επίσημη εμφάνισή της, η πρώτη κόκκινη Βουλή στην πλειονότητά της δεν φορούσε γραβάτα. Ούτε ορκίστηκε με θρησκευτικό όρκο. Τα μέλη της ήταν αμήχανα και ντροπαλά, όπως ταιριάζει σε ένα κόμμα που τα τελευταία χρόνια είδε τα ποσοστά του να εκσφενδονίζονται από το 4% στο 36%. Είναι μία Βουλή χωρίς προηγούμενο, δεδομένου ότι στην κυβέρνηση δεν συμμετέχει κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα της Μεταπολίτευσης και το πρώτο κόμμα είναι αριστερό. Αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην εικόνα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που από χθες έχουν καταλάβει τις δύο «πρώην ΠΑΣΟΚ» πτέρυγες, ανάμεσα στο ΚΚΕ και στη ΝΔ.

ΜΕ 3 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΟΡΚΟΥΣ. Η πρώτη κόκκινη Βουλή αποκτά νέα ήθη και καινούργια έθιμα, αφού η νέα κοινοβουλευτική περίοδος σφραγίστηκε από τους τρεις διαφορετικούς όρκους που έδωσαν οι εθνικοί μας αντιπρόσωποι. Συγκεκριμένα, παρά τα πυρά που δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ κατά την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού, το παράδειγμά του Αλέξη Τσίπρα ακολούθησαν πολλοί βουλευτές και από άλλες Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Πολιτικό όρκο έδωσαν όχι μόνο οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΚΚΕ και του Ποταμιού. Αντίθετα, πιστές στον θρησκευτικό όρκο έμειναν σύσσωμες οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ, των ΑΝΕΛ και του ΠΑΣΟΚ, ορισμένοι βουλευτές του Ποταμιού και λίγοι του ΣΥΡΙΖΑ. Τον όρκο στο Κοράνι έδωσε ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. Οι άλλοι δύο ομόθρησκοί του έδωσαν πολιτικό.

Πολιτικό όρκο επέλεξε να δώσει η πλειοψηφία του Υπουργικού Συμβουλίου, εκτός από την υφυπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών ΔημήτρηΜάρδα και τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Αίσθηση και ποικίλα σχόλια προκάλεσε το γεγονός ότι ο τέως πρωθυπουργός δεν σηκώθηκε να χαιρετήσει τον Αλέξη Τσίπρα. Σε αντίθεση με τους πρώην υπουργούς Κυριάκο Μητσοτάκη, Γιάννη Βρούτση και Κώστα Τασούλα, ο Αντώνης Σαμαράς, καθισμένος στα έδρανα, έτεινε απλώς το χέρι του. Σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να του είπε «Αλέξη, καλή επιτυχία». Ιδιαίτερα θερμή ήταν η χειραψία που επιφύλαξε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στον Πρωθυπουργό.

ΤΑΠΕΙΝΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ. Κόντρα στα στερεότυπα, η χθεσινή ορκωμοσία των βουλευτών ήταν ιδιαίτερα ταπεινή. Απουσίαζαν οι παρελάσεις των ακριβοντυμένων συγγενών και φίλων, ενώ αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι το λιτό ντύσιμο των συριζαίων υπουργών, χωρίς γραβάτα, υιοθέτησε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Στον ΣΥΡΙΖΑ βέβαια υπήρξαν ορισμένοι υπουργοί που έκαναν τη διαφορά και έβαλαν γραβάτα, όπως ο υπουργός Οικονομίας ΓιώργοςΣταθάκης, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ΓιάννηςΔραγασάκης, οι υπουργοί ΠαναγιώτηςΚουρουμπλής, ΔημήτρηςΜάρδας, ΠαναγιώτηςΝικολούδης και ΝίκοςΞυδάκης.

Τα θεωρεία ήταν ασφυκτικά γεμάτα. Η παρουσία εκπροσώπων διπλωματικών αποστολών, θρησκευτικών δογμάτων και συγγενών των βουλευτών ήταν έντονη. Ανάμεσά τους βρέθηκε και η σύντροφος του Πρωθυπουργού Μπέτυ Μπαζιάνα η οποία παρακολούθησε την τελετή μαζί τα αδέρφια του και τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου της Ζωής Κωνσταντοπούλου.