Προειδοποίηση έστειλε χθες στην ελληνική κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποφασίζοντας να διακόψει την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων για την άμεση φθηνή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Η χρηματοδότηση αυτή θα υποκαταστσταθεί από την ακριβότερη μέσω του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης ELA.

Η ΕΚΤ ξεκαθάρισε με ανακοίνωσή της ότι έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση επειδή –σύμφωνα με τους κανόνες της –«δεν είναι επί του παρόντος δυνατόν να προβλεφθεί μια επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος». Ετσι, ο Μάριο Ντράγκι έδειξε ότι το εννοούσε όταν προειδοποιούσε κατ’ επανάληψη στο παρελθόν ότι η ΕΚΤ θα δέχεται ως ενέχυρα τους ελληνικούς τίτλους, παρά τη χαμηλή αξιολόγησή τους, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα βρίσκεται σε πρόγραμμα. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν δέχεται την αξιολόγηση της τρόικας και τη συνέχιση του προγράμματος, η ΕΚΤ αποφάσισε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να δέχεται τους ελληνικούς τίτλους. Ο Μάριο Ντραγκι ενημέρωσε σύμφωνα με πληροφορίες τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, και επιχείρησε να τον καθησυχάσει, μετά την απόφαση της ΕΚΤ χθες το βράδυ ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν τον είχε προϊδεάσει σχετικά κατά την πρωινή τους συνάντηση.

Οι ελληνικές τράπεζες, όπως τόνιζαν χθες πηγές της Τραπέζης της Ελλάδος, δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας αφού ό,τι δεν θα μπορούν να δανειστούν από την ΕΚΤ θα το πάρουν αναλόγως από τον ELA. Ωστόσο, το κόστος θα είναι υψηλότερο για τις τράπεζες αφού το επιτόκιο δανεισμού από τον ELA είναι 1,55%, έναντι 0,05% από την ΕΚΤ. Η απόφαση εκτιμάται ότι επηρεάζει ένα ποσό της τάξης των 50 δισ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει πλέον να δανείζονται οι τράπεζες από τον ΕLA.

ΑΡΝΗΣΗ. Στον «σκόπελο» Ντράγκι σκόνταψε χθες το πρωί και ο Γιάνης Βαρουφάκης, καθώς ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν έδωσε στον έλληνα υπουργό την αύξηση των εντόκων γραμματίων κατά 10 δισ. ευρώ, από τα 15 δισ. ευρώ σήμερα στα 25 δισ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Του διαμήνυσε ότι «έχω τα χέρια μου δεμένα» και τον παρέπεμψε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Παρότι ο κ. Βαρουφάκης έδωσε θετικό τόνο στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση λέγοντας ότι «αποκαταστάθηκε μια εξαιρετική γραμμή επικοινωνίας που με ενθαρρύνει για το μέλλον», ο κ. Ντράγκι εξήγησε ότι δεν μπορεί να παραβεί τους κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία της Τράπεζας.

Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Ντράγκι ήταν αρνητικός και στο αίτημα της Αθήνας για την άμεση καταβολή της επιστροφής των κερδών της Τράπεζας από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Και το ποσό αυτό έχει συνδεθεί με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ετσι, χθες η ΕΚΤ απλώς ενέκρινε την παράταση για δύο εβδομάδες της πιστωτικής γραμμής έκτακτης ανάγκης ELA, για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών.

Σε μια ακόμη δυσκολότερη συνάντηση οδεύει σήμερα, όπως όλα δείχνουν, ο κ. Βαρουφάκης με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις 12.30 στο Βερολίνο. Ο κ. Βαρουφάκης που θα συναντηθεί επίσης με τον υφυπουργό Εργασίας Γεργκ Ασμουσεν, με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επαφές και ως αντιπολίτευση, καθώς και με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, είπε χθες ότι «ανυπομονώ να συναντηθώ όχι απλώς με τον υπουργό Οικονομικών αλλά με τη διανοητική δύναμη πίσω από το έργο της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ενωσης, τον κ. Σόιμπλε».

Ο ΤΟΜΣΕΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ. Εν τω μεταξύ στο παιχνίδι μπήκε ήδη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο κ. Βαρουφάκης επιβεβαίωσε χθες την πληροφορία ότι την Κυριακή στο Παρίσι συναντήθηκε με τον διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου Πολ Τόμσεν. Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τη συνάντηση φιλική και γνωριμίας, ενώ σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» είπε ότι άρχισαν οι συζητήσεις με το Ταμείο σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για ανταλλαγή χρέους με ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης.

Ωστόσο, το ΔΝΤ λίγο μετά εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία διαψεύδει ότι έχει αρχίσει συζητήσεις με την ελληνική πλευρά για πιθανές αλλαγές στο πλαίσιο διαχείρισης του χρέους. «Υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο για τη διαχείριση του χρέους στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης» σημειώνει η ανακοίνωση. «Δεν υπάρχει συζήτηση με τις ελληνικές Αρχές για αλλαγή σε αυτό το πλαίσιο».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο ΔΝΤ θεωρούν ότι δεν είναι της παρούσης η συζήτηση για το χρέος. Αυτό που πρέπει πρώτα να επιλυθεί, υποστηρίζουν, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθεί το κενό των 20 δισ. ευρώ και μετά οτιδήποτε άλλο.