Κατάθεση στη Βουλή νομοθετικής ρύθμισης για την ακύρωση του νόμου ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και την άρση της επίταξης των εργαζομένων στην επιχείρηση που βρίσκεται σε ισχύ από τον Ιούλιο, θα είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες οι πρώτες κινήσεις του νέου υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Παράλληλα και παρότι παγώνει η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, δεν αποκλείεται να παραμείνει μέχρι νεωτέρας στη θέση του ο πρόεδρός της Αρθούρος Ζερβός, ο οποίος άλλωστε εξαρχής είχε ταχθεί κατά της διάσπασης της επιχείρησης. Σύμφωνα εξάλλου με τις πληροφορίες, ο κ. Ζερβός θα συναντήσει σήμερα τον κ. Λαφαζάνη για να συζητήσουν τον μελλοντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΔΕΗ. Εκτιμάται ότι οι απόψεις του συμπίπτουν με την αντίληψη της νέας κυβέρνησης για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει από εδώ και πέρα η επιχείρηση στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, ενώ το σενάριο παραμονής του ενισχύει το γεγονός ότι γνωρίζει καλά τα θέματα της αγοράς ηλεκτρισμού και ότι για την ώρα δεν υπάρχει η πολυτέλεια αντικατάστασής του. Στη συνάντηση Λαφαζάνη – Ζερβού αναμένεται να συζητηθεί και η πρόθεση της κυβέρνησης για παροχή δωρεάν ρεύματος σε 300.000 άπορα νοικοκυριά –δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από την ίδια την επιχείρηση, όπως διευκρίνισε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. «Εχει προβλεφθεί ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησηςς από άλλες πηγές» είπε ο κ. Δραγασάκης, ενώ αργότερα κύκλοι του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης διευκρίνιζαν ότι τα ποσά θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (πρόγραμμα Θεσσαλονίκης).

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ. Παράλληλα, χωρίς παρέμβαση τουλάχιστον σε αυτή τη φάση αναμένεται ότι θα διεξαχθεί ο πρώτος κρίσιμος διεθνής διαγωνισμός για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ο οποίος λήγει στις 6 Φεβρουαρίου και αφορά την παραχώρηση τριών χερσαίων περιοχών της Δυτικής Ελλάδας (Αρτα – Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία, ΒΔ Πελοπόννησο). Παρέμβαση στους όρους του διαγωνισμού δεν αποκλείεται να γίνει μετά την υποβολή των προσφορών, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να είναι έγκυρο νομικά χωρίς να υπάρξουν συνέπειες στον διαγωνισμό. Αυτό εκτιμούν πηγές του υπουργείου που τονίζουν ότι οι αλλαγές στο μοντέλο έρευνας μπορούν να περιμένουν. Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ταχθεί υπέρ ενός μοντέλου που ακολουθείται σε χώρες με υφιστάμενη πλούσια παραγωγή, όπου η κυριότητα των υδρογονανθράκων ανήκει στο κράτος και ο μισθωτής λειτουργεί ως εργολάβος υπό τις εντολές του Δημοσίου. Αντίθετα το μοντέλο που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν εκείνο των Συμβάσεων «Μίσθωσης», στις οποίες ο ανάδοχος, δηλαδή ο μισθωτής και όχι το Δημόσιο, είναι ο κύριος του κοιτάσματος.