Το 2006 η επίθεση της Χεζμπολάχ εναντίον αυτοκινητοπομπής του ισραηλινού στρατού και η απαγωγή και δολοφονία δύο ισραηλινών στρατιωτών πυροδότησε έναν πόλεμο διάρκειας 34 ημερών που κόστισε τη ζωή σε 120 Ισραηλινούς και σε περισσότερους από 500 Λιβανέζους.

Χθες σημειώθηκε ένα παρόμοιο περιστατικό που εγείρει σοβαρές ανησυχίες για το ενδεχόμενο νέας ευρείας σύρραξης μεταξύ των μαχητών του Χασάν Νασράλα και των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, το οποίο αν επαληθευτεί θα έχει σοβαρές επιπτώσεις σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Η ένταση στη μεθόριο Ισραήλ – Λιβάνου κλιμακώθηκε επικίνδυνα έπειτα από τον θάνατο δύο ισραηλινών στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων επτά σε επίθεση με αντιαρματικούς πυραύλους που εξαπέλυσε χθες το πρωί η Χεζμπολάχ σε κομβόι του ισραηλινού στρατού. Η απάντηση του Ισραήλ ήταν άμεση με αεροπορικές επιδρομές και πυρά όλμων που έπληξαν θέσεις της σιιτικής οργάνωσης στον Νότιο Λίβανο, όμως προκάλεσαν και τον θάνατο ενός κυανόκρανου από την Ισπανία.

Οι Ενάρετοι Μαχητές. Σε ανακοίνωσή της η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από την ομάδα Ενάρετοι Μάρτυρες της Κουνέιτρα ως αντίποινα για τον θάνατο έξι μαχητών της οργάνωσης και ενός στρατηγού των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης από τις επιδρομές της ισραηλινής αεροπορίας στην πόλη Κουνέιτρα της Συρίας στις 18 Ιανουαρίου.

Ο εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο UNIFIL ζήτησε από αμφότερες τις πλευρές να δείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προς αποφυγήν κλιμάκωσης της βίας. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Ταμάμ Σαλάμ έσπευσε να επαναβεβαιώσει τη δέσμευση της χώρας του στο ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ βάσει του οποίου τερματίστηκε ο πόλεμος του 2006.

Σποραδικές επιθέσεις. Από τότε μέχρι και πριν από μερικές ημέρες, στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου επικρατούσε σχετική ηρεμία την οποία διατάρασσαν σποραδικές επιθέσεις με πυραύλους από τη Χεζμπολάχ στις οποίες οι Ισραηλινοί απαντούσαν με αεροπορικές επιδρομές. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, η Χεζμπολάχ εστίαζε περισσότερο στον εμφύλιο της Συρίας όπου υποστηρίζει τις δυνάμεις του καθεστώτος Ασαντ ενώ οι Ισραηλινοί έδειχναν να έχουν απορροφηθεί στις επικείμενες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα.

Αφού καταδίκασαν την επίθεση, τόσο οι ΗΠΑ όσο και ο ΟΗΕ απηύθυναν επίσης έκκληση για αυτοσυγκράτηση. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ωστόσο, εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά ιδιαίτερα επιθετικός. Εχοντας αναγάγει το ζήτημα της ασφάλειας σε βασικό θέμα της προεκλογικής του εκστρατείας ενόψει των εκλογών της 17ης Μαρτίου, ο ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι «όποιος προσπαθεί να μας προκαλέσει στα βόρεια σύνορα» θα πρέπει να θυμηθεί την επιχείρηση που διεξήγαγε το καλοκαίρι το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. «Η Χαμάς αντιμετώπισε το πιο ισχυρό πλήγμα από την ίδρυσή της» δήλωσε ο Νετανιάχου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος να δράσει «δυναμικά σε όλα τα μέτωπα». Οι περισσότεροι αναλυτές, όμως, επισημαίνουν πως οι πιθανότητες να ξεσπάσει μια νέα σύρραξη είναι σχετικά μικρές.

«Ο Νετανιάχου αντιλαμβάνεται ότι μια παρατεταμένη στρατιωτική επιχείρηση στον Λίβανο θα μπορούσε να του κοστίσει την επανεκλογή», δήλωσαν οι Αϊχάμ Καμέλ και Ρικάρντο Φαμπιάνι από το ινστιτούτο Eurasia Group, προσδιορίζοντας ότι οι όποιες ενέργειες του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ θα είναι κατά πάσα πιθανότητα περιορισμένες.

Πάντως, ο Ισραελ Ζιβ, απόστρατος στρατηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων χαρακτήρισε την κατάσταση εύφλεκτη, υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ πρέπει να εργαστεί για την εκτόνωση της κατάστασης. «Θα μπορούσαμε να εμπλακούμε σ’ έναν πόλεμο που δεν είναι δικός μας» δήλωσε αναφερόμενος στον εμφύλιο της Συρίας.

Κατηγορεί την Τεχεράνη

Ηθικός αυτουργός της χθεσινής επίθεσης είναι, σύμφωνα με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, το Ιράν. Σε δηλώσεις του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε πως η Τεχεράνη επιδιώκει τη δημιουργία ενός «τρομοκρατικού μετώπου» στην περιοχή εκμεταλλευόμενη τον εμφύλιο στη Συρία και αξιοποιώντας τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ.