ΗStandard & Poor’s ανακοίνωσε την υποβάθμιση της Ρωσίας σε «σκουπίδι». Ποιες είναι όμως οι άμεσες επιπτώσεις; Είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Standard & Poor’s και άλλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης. Αυτό θα μειώσει τους αγοραστές ρωσικού κρατικού χρέους.

Επίσης οι εξελίξεις αυτές θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, η οποία δίνει ήδη μάχη κατά της σημαντικής μείωσης των εσόδων από εξαγωγές –ιδιαίτερα πετρελαίου -, των κυρώσεων της Δύσης και της εσωτερικής οικονομικής κακοδιαχείρισης.

Η υποβάθμιση είναι πιθανόν να οδηγήσει σε νέα υποχώρηση του ρουβλίου, σε φυγή κεφαλαίων, ακόμη και στην επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων. Μπορεί μάλιστα να υπάρχουν και ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από την αντίδραση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ολοι ελπίζουν ότι τα εντεινόμενα οικονομικά προβλήματα θα πείσουν τον Πούτιν να αλλάξει πορεία για το θέμα της Ουκρανίας και να εμπλακεί σε έναν πιο εποικοδομητικό διάλογο με τη Δύση. Βέβαια υπάρχει ο κίνδυνος να εξακολουθήσει να ακολουθεί παρόμοια πολιτική και να εμπλακεί σε νέες περιπέτειες, σε μια προσπάθεια να στρέψει αλλού την προσοχή των Ρώσων η οποία είναι σήμερα επικεντρωμένη στην κατάσταση της οικονομίας.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλέον κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία που θα μπορούσαν με τη σειρά τους να προκαλέσουν την επιβολή νέων κυρώσεων από την πλευρά της Ρωσίας. Τέτοιες κυρώσεις θα μπορούσε να επιβάλει η Ρωσία στον τομέα της προμήθειας ενέργειας στην Κεντρικής και στη Δυτική Ευρώπη. Το αποτέλεσμα θα ήταν ακόμη βαθύτερη οικονομική και χρηματοπιστωτική αναταραχή στη Ρωσία και επιστροφή της ύφεσης στην Ευρώπη –κάτι που θα συνέβαλλε στην αύξηση του κινδύνου να υπάρξει παγκόσμια οικονομική αστάθεια. © Bloomberg News

Ο Μοχάμεντ ελ Εριάν είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz και πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ανάπτυξης του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Εχει διατελέσει επικεφαλής της PIMCO.