Δύο νέα εργαλεία για την καταπολέμηση του AIDS αναμένεται να είναι διαθέσιμα μέχρι το 2030 με τη μορφή ενός εμβολίου και νέων εντατικών φαρμακευτικών θεραπειών, οδηγώντας στον τερματισμό των περισσοτέρων κρουσμάτων της ασθένειας η οποία έχει σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους τα τελευταία 30 χρόνια, δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς.

Ο ιδρυτής της Microsoft, το φιλανθρωπικό ίδρυμα του οποίου έχει διοχετεύσει εκατομμύρια δολάρια στην ιατρική έρευνα, είπε, απευθυνόμενος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ππως τα «δύο θαύματα» μπορεί να επιτευχθούν μέσα στα επόμενα χρόνια.

«Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι κατά τα επόμενα 15 χρόνια θα έχουμε αυτά τα δύο νέα εργαλεία», είπε ο Γκέιτς σε μία συνεδρίαση του φόρουμ, αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Ένα εμβόλιο θεωρείται ότι θα είναι ζωτικής σπουδαιότητας εμποδίζοντας νέες μολύνσεις στις πιο ευαίσθητες κατηγορίες του πληθυσμού, ενώ νέα είδη εντατικών φαρμακευτικών θεραπειών θα εξαλείψουν την ανάγκη για φάρμακα που διαφορετικά θα έπρεπε να λαμβάνονται καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής, είπε.

Ο Γκέιτς, το «Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς» του οποίου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση της ιατρικής έρευνας, είναι επίσης αισιόδοξος όσον αφορά τη μάχη κατά της ελονοσίας, όπου οι εργασίες για ένα εμβόλιο έχουν προχωρήσει πιο πολύ απ΄ό,τι για το AIDS.

Η GlaxoSmithKline κατέθεσε αίτημα για την έγκριση του πρώτου εμβολίου για την καταπολέμηση της ελονοσίας τον Ιούλιο του 2014.

«Δεν θα δούμε το τέλος του AIDS», δήλωσε ο Γκέιτς στο φόρουμ. «Αλλά τόσο για τη ελονοσία όσο και για το AIDS βλέπουμε ότι τα εργαλεία που θα μας οδηγήσουν σε μία μείωση 95 με 100%, αυτά τα εργαλεία θα εφευρεθούν στη διάρκεια της επόμενης 15ετίας».

Ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς προέβλεψαν αυτή την εβδομάδα, στην ετήσια επιστολή τους για την εργασία του ιδρύματός τους, πως η ζωή των ανθρώπων στις φτωχές χώρες θα βελτιωθεί ταχύτερα τα επόμενα 15 χρόνια απ̉ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο στην Ιστορία.