Την περασμένη Παρασκευή, το πρακτορείο Bloomberg δημοσίευσε ένα άρθρο γνώμης με τίτλο «Ισως ήρθε η στιγμή να πανικοβληθούμε για την Ελλάδα». Η συντάκτρια, σχολιάζοντας την προσφυγή δύο συστημικών τραπεζών στον ELA, υποστήριξε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη μπορεί να γίνει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. «Αν οι πολίτες πιστέψουν ότι θα συμβεί, θα τρέξουν να αποσύρουν τα χρήματά τους από το πιστωτικό σύστημα. Η κατάρρευση που θα ακολουθήσει θα αναγκάσει είτε τη Γερμανία να δώσει περισσότερα χρήματα με ευνοϊκότερους όρους είτε την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ».

Οι έλληνες πολίτες δεν χρειάστηκε να διαβάσουν αυτό το άρθρο για να τρέξουν στα γκισέ. Πολλοί έσπευσαν να αποσύρουν τα χρήματά τους μόλις προκηρύχθηκαν οι εκλογές. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, έχουν χαθεί το τελευταίο διάστημα καταθέσεις ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την καθημερινή αιμορραγία να υπερβαίνει πλέον τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Δεν έχουμε να κάνουμε (ακόμη) με το περίφημο bank run. Οπως έγραψε και η συντάκτρια του Bloomberg, όμως, έχουμε μια ένδειξη ενός εντεινόμενου πανικού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να πιστεύει ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι πλούσιοι που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πέλεκυ της δίκαιης φορολόγησής τους. Λάθος: είναι και άνθρωποι της μεσαίας τάξης που ξέρουν ότι αν η χώρα επιστρέψει στη δραχμή θα χάσουν όλες τις οικονομίες τους. Αυτό που έχουν ανάγκη είναι σταθερότητα του πολιτικού συστήματος και υπευθυνότητα των πολιτικών. Αυτό που εισπράττουν είναι στείρες αντιπαραθέσεις και φτηνές προπαγανδιστικές διακηρύξεις. Το κόμμα που διεκδικεί την εξουσία για να αλλάξει την Ελλάδα και την Ευρώπη θα έπρεπε να έχει δηλώσει κατηγορηματικά και σε όλους τους τόνους ότι δεν θα προβεί σε καμιά ενέργεια που να θέτει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ. Αντί γι’ αυτό επιδιώκει συμμαχίες με αντιευρωπαϊκά κόμματα, όπως το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ η μειοψηφική του τάση μιλά ανοιχτά για τα πλεονεκτήματα της δραχμής.

Μια σειρά ξένων αξιωματούχων, δεξιών και αριστερών, επαναλαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η απερχόμενη κυβέρνηση είναι δεσμεύσεις της χώρας. Αλλά η λέξη αυτή είναι για μας συνώνυμη της κινδυνολογίας.