Τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στην εγχώρια τρομοκρατία και στους κακοποιούς του κοινού ποινικού δικαίου αποδεικνύει η σύλληψη των δύο φερόμενων ως συνεργών του Χριστόδουλου Ξηρού προχθές το μεσημέρι στην Καλαμάτα. Παράλληλα, ακόμη μία φορά επιβεβαιώνεται η αδυναμία του σωφρονιστικού συστήματος να ελέγξει τις επαφές, τις επικοινωνίες και τις δράσεις των κρατουμένων, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα συμμαχίες και συμπράξεις να δημιουργούνται μέσα στις φυλακές.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η σύλληψη των δύο ανδρών στην Καλαμάτα αποδεικνύει και τον αναβαθμισμένο πλέον ρόλο που αναλαμβάνουν οι ποινικοί σε τρομοκρατικά σχήματα. Η στρατολόγηση, δηλαδή, δεν αφορά πια την ανάληψη περιφερειακών ρόλων και την εξασφάλιση όπλων και μέσων όπως κρησφύγετα, αλλά και στις ληστείες από κοινού.

Ο ρόλος που αποδίδεται στον 54χρονο απότακτο αστυνομικό Χρήστο Πατουχέα αλλά και στον 37χρονο Αλβανό Χάρι Κόκα που συνελήφθη μαζί του, είναι ότι ήταν άμεσοι συνεργοί του Ξηρού. Μάλιστα, ο Κόκα που ήταν ο ενοικιαστής της γιάφκας στην Ανάβυσσο και αναγνωρίζεται από περιοίκους χαρακτηρίζεται από την Αστυνομία «σκληρός» και θεωρείται ότι θα έπαιρνε μέρος στην επίθεση με στόχο τις φυλακές Κορυδαλλού για τη δημιουργία συνθηκών μαζικής απόδρασης τόσο μελών των Πυρήνων της Φωτιάς όσο και ποινικών.

Ο ΑΠΟΤΑΚΤΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ. Και οι δύο συλληφθέντες έχουν ποινικό παρελθόν και έχουν περάσει από τις φυλακές. Εκεί γνωρίστηκαν με τον Ξηρό και με άτομα του περιβάλλοντός του και από εκεί άρχισε η μεταξύ τους επικοινωνία. Ο απότακτος αστυνομικός φέρεται ότι ήταν ο άνθρωπος που μεσολάβησε για την προμήθεια των όπλων και εκρηκτικών που βρέθηκαν στις γιάφκες της Αναβύσσου και του Λουτρακίου. Με ενδιάμεσο κρίκο ανάμεσα σε εκείνον και τον Ξηρό βαρυποινίτη κακοποιό, ο Πατουχέας φέρεται ότι εξασφάλισε την προμήθεια των όπλων που έφθασαν μέσω αλβανικού δικτύου στην κατοχή του Ξηρού. Τις σχέσεις με την αλβανική μαφία ο απότακτος φέρεται να τις είχε αποκτήσει κατά τη θητεία του στο ελληνικό προξενείο του Αργυρόκαστρου τη δεκαετία του ’90. Κατά τις πληροφορίες της Αστυνομίας ο απότακτος είχε στενές σχέσεις με τον βαρυποινίτη, χωρίς ποτέ να κατηγορηθούν από κοινού για οτιδήποτε. Ο Πατουχέας έως το 2002 ήταν υπηρέτης του νόμου. Είχε υπηρετήσει στην ΕΚΑΜ και στην Ασφάλεια, στο τμήμα δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής. Υστερα όμως από έρευνα που είχε γίνει στο σπίτι του στη Μάνη και στο αυτοκίνητό του είχαν βρεθεί αρχαία αντικείμενα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Ο Πατουχέας τότε συνελήφθη και αποτάχθηκε. Μετά την αποφυλάκισή του επέστρεψε στο Οίτυλο της Μάνης, τόπο καταγωγής του, και εμφανιζόταν ως συνταξιούχος αστυνομικός των ΕΚΑΜ –ελάχιστοι γνώριζαν για την απόταξη. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα είχε ενοικιάσει αλυκή μιας εκκλησίας στη Μάνη και μάζευε φυσικό αλάτι, προϊόν ντελικατέσεν. Οι δραστηριότητές του όμως δεν σταματούσαν εκεί, στα τέλη του 2013 το όνομά του φιγουράρισε σε μεγάλη δικογραφία για λαθρεμπόριο τσιγάρων από το Γύθειο. Τότε είχαν κατηγορηθεί μαζί του ένας συνταξιούχος και ένας εν ενεργεία αστυνομικός, καθώς και δύο λιμενικοί, που στην κατοχή τους βρέθηκαν 450.000 πακέτα λαθραία τσιγάρα. Ο Πατουχέας είχε προφυλακιστεί και αποφυλακίστηκε πέρυσι τον Ιούλιο.

Η Αντιτρομοκρατική έφτασε στα ίχνη του «διαβάζοντας» τις τηλεκάρτες που είχαν βρεθεί στο σπίτι της Αναβύσσου, αφού ο Χριστόδουλος Ξηρός είχε καλέσει αρκετές φορές το τηλέφωνό του.

Ο «ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΧΡΥΣΑΚΗΣ». Ο 37χρονος Κόκα θεωρείται βασικός συνεργάτης του Ξηρού και ο ρόλος του δεν περιοριζόταν στην ενοικίαση των δύο σπιτιών –το δεύτερο, στο Λουτράκι μαζί με την 22χρονη φοιτήτρια Αγγελική Σ. που αναζητείται από την Αστυνομία. Ο «Θεοχάρης Χρυσάκης» όπως είχε εμφανιστεί στην Ανάβυσσο έχει ποινικό παρελθόν. Είχε συλληφθεί για ληστεία σε περίπτερο και αργότερα συνελήφθη και εξέτισε ποινή για υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών. Αποφυλακίστηκε από τον Κορυδαλλό τον Νοέμβριο του 2013, περίπου δύο μήνες πριν από την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού. Στον Κορυδαλλό φέρεται ότι έγινε η επαφή του με τον χώρο των αντιεξουσιαστών και έτσι όταν ο Ξηρός χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί δίκτυο υποστήριξης με ενορχηστρωτές μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς, ο 37χρονος ανέλαβε ενεργό ρόλο. Οπως έγινε γνωστό, στην Ελλάδα ο «Θεοχάρης» είχε έρθει στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και έτσι μιλούσε ελληνικά χωρίς ξενική προφορά. Αποτυπώματά του βρέθηκαν στην Ανάβυσσο και σε σταθερό σημείο, σε πόρτα.

ΔΙΑΤΡΗΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν την απόδραση του Ξηρού και κυρίως οι ανεμπόδιστες επαφές του με τα μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς και τώρα οι συλλήψεις των φερομένων ως συνεργών του δείχνουν την ευκολία της επικοινωνίας και της από κοινού δράσης τρομοκρατών και ποινικών μέσα στο σωφρονιστικό σύστημα. Εκτός από τα τρομοπάρτι, αποδεικνύεται τώρα ότι δεν ελέγχονται ούτε τα επισκεπτήρια. Ετσι, ο Ξηρός κατάφερε να επικοινωνεί και να καταστρώνει βομβιστικό σχέδιο για την απόδραση εγκλείστων χρησιμοποιώντας ως αγγελιοφόρο την 22χρονη φοιτήτρια. Ο ένας παράγων που έχει παίξει ρόλο είναι ο φόβος των σωφρονιστικών υπαλλήλων μετά τα βομβιστικά χτυπήματα των Πυρήνων εις βάρος συναδέλφων τους (στην Αθήνα και στο Ναύπλιο) με αποτέλεσμα να παραβλέπουν κανόνες –για παράδειγμα, η Αγγελική δεν είχε δικαίωμα επισκεπτηρίου αφού δεν έχει συγγενική σχέση με το πρόσωπο που επισκεπτόταν. Ο δεύτερος και καθοριστικός παράγων που οδηγεί στην αδυναμία ελέγχου των κρατουμένων, των επαφών τους και των δραστηριοτήτων τους είναι ο υπερπληθυσμός των φυλακών. Ενώ λοιπόν όλοι παραδέχονται ότι είναι λάθος να κρατούνται στις ίδιες φυλακές –και πτέρυγες, ακόμη –βαρυποινίτες και αντιεξουσιαστές, εντούτοις δεν υπάρχει πρακτικά η δυνατότητα να γίνει κάτι διαφορετικό. Ακόμη και στις φυλακές γ’ τύπου του Δομοκού, μόλις τις τελευταίες εβδομάδες άρχισαν οι μεταγωγές κρατουμένων.

ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ. Τα ευρήματα στα δύο σπίτια-γιάφκες του Ξηρού εξακολουθούν να δίνουν πολύτιμες πληροφορίες στην Αντιτρομοκρατική. Από αυτά οδηγήθηκαν στις συλλήψεις στην Καλαμάτα, που μάλιστα έγιναν με κινηματογραφικό τρόπο. Σε κεντρική διασταύρωση της πόλης, απέναντι από μεγάλο σουπερμάρκετ, περίπου στις τέσσερις μετά το μεσημέρι προχθές ο Πατουχέας και ο «Θεοχάρης» είχαν σταματήσει σε φανάρι με το αυτοκίνητο του πρώτου. Ανδρες της Αντιτρομοκρατικής τούς έκλεισαν με πέντε αυτοκίνητα, τους κατέβασαν, τους φόρεσαν κουκούλες και αστραπιαία τους έβαλαν σε ένα αυτοκίνητο, ενώ στο δικό τους επιβιβάστηκαν αστυνομικοί και κατευθείαν επέστρεψαν στην Αθήνα.

Τα ορφανά αποτυπώματα

Από την Αστυνομία εκφράζεται αισιοδοξία για την εξέλιξη στις έρευνες για το δίκτυο του Ξηρού και τον εντοπισμό των μελών της νέας τρομοκρατικής ομάδας που συγκροτούσε στον έναν χρόνο της ελευθερίας του. Οπλο στα χέρια των Αρχών είναι τα ευρήματα στις γιάφκες – είναι ενδεικτικό ότι ακόμη δεν έχουν ταυτοποιηθεί ορφανά αποτυπώματα και DNA.

Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής

Ερευνες στο σπίτι του απότακτου αστυνομικού στη Γλυφάδα, αλλά και στο πατρικό του στη Μάνη, καθώς και στις εγκαταστάσεις της αλυκής που ενοικίαζε έκανε η Αντιτρομοκρατική αμέσως μετά τη σύλληψή του στην Καλαμάτα. Ανάλογη έρευνα έγινε και στο σπίτι του 37χρονου Κόλα, στον Κολωνό.