Με το να πιστεύει ότι το ευρώ θα υποχωρήσει περισσότερο σε σύγκριση με άλλες επενδυτικές εταιρείες η ING Groep NV έκανε το 2014 τις πιο ακριβείς προβλέψεις για την πορεία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Η ολλανδική τράπεζα δεν βλέπει τον λόγο να αλλάξει τώρα τη στρατηγική της, προβλέποντας ότι η αξία του ευρώ θα είναι ίση με αυτήν του δολαρίου σε διάστημα δύο χρόνων.

Το ευρώ υποχώρησε τις τελευταίες ημέρες έως το 1,179 δολάριο, ενώ τον Μάιο του 2014 βρισκόταν στο 1,3993 δολ. Τώρα η ING θεωρεί ότι το ευρώ θα συνεχίσει να εξασθενεί μέχρι η ισοτιμία του να φτάσει το 1 δολ. Η ισοτιμία αυτή είχε καταγραφεί τελευταία φορά το 2002. Οι μέσες εκτιμήσεις, πάντως, περισσότερων από 30 αναλυτών που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg αναφέρουν ότι η ισοτιμία του ευρώ θα διαμορφώνεται έως το 2016 στο 1,15 δολ.

Η ING εκτιμά ότι τα μέτρα που θέτει σε εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα της ευρωζώνης και να απομακρύνει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού θα έχουν σημαντικές συνέπειες στην ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Λιγότεροι επενδυτές θα είναι πλέον διατεθειμένοι να στραφούν προς το ευρώ καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) κάνει πιο ελκυστικές τις αγορές επενδυτικών προϊόντων που τιμολογούνται σε δολάρια. Η Fed αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες να ξεκινήσει γύρο αύξησης των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια.

ΑΚΡΙΒΕΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ. Η ING βρέθηκε το 2014 στην πρώτη θέση των αναλυτών του Bloomberg που κάνουν τις πιο ακριβείς προβλέψεις για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Στις αρχές του προηγούμενου έτους προέβλεψε ότι το ευρώ θα υποχωρήσει 13%, στο 1,20 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014. Τελικά η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώθηκε στο 1,2098. Οι μέσες αναλύσεις των επενδυτικών οίκων ανέφεραν ότι το ενιαίο νόμισμα θα διαμορφωνόταν στα τέλη του 2014 στο 1,28 δολ.

Οι επενδυτές έχουν έναν ακόμη λόγο να περιμένουν νέα υποχώρηση του ενιαίου νομίσματος. Στοιχεία του Δεκεμβρίου έδειξαν ότι η ευρωζώνη βυθίστηκε σε αποπληθωρισμό καθώς οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,2%. Πρόκειται για την πρώτη υποχώρηση των τελευταίων πέντε χρόνων.

Η ING εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατά την επερχόμενη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου. Οι λεπτομέρειες της εφαρμογής ενός τέτοιου σχεδίου αναμένεται να ανακοινωθούν στις 5 Μαρτίου. Μέχρι τώρα οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν απλώς αναφέρει ότι εξετάζουν να προχωρήσουν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, χωρίς να έχουν δώσει επίσημα άλλες λεπτομέρειες. Τους τελευταίους μήνες το δολάριο έχει ενισχυθεί σημαντικά έναντι των περισσοτέρων άλλων νομισμάτων.

Επενδυτικοί οίκοι εκτιμούν ότι υπάρχει 59% πιθανότητα να αυξήσει η επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν τα αμερικανικά επιτόκια δανεισμού έως τον Σεπτέμβριο. Σήμερα τα επιτόκια στις ΗΠΑ διαμορφώνονται σε επίπεδα από 0% έως 0,25% και αναμένεται να αυξηθούν στο 0,50%. Τα πρακτικά της Fed έδειξαν ότι μάλλον δεν θα γίνει αύξηση των επιτοκίων πριν από τα τέλη του ερχόμενου Απριλίου.

Η Credit Suisse εκτιμά ότι το ευρώ θα υποχωρήσει έως τα τέλη του τρέχοντος έτους στο 1,15 δολάριο και έως τα τέλη του 2016 στο 1,19 δολάρια. Η ABN Amro Bank NV και η Citigroup συμφωνούν περισσότερο με τις προβλέψεις της ING.

Θεωρούμε ότι το ευρώ θα υποχωρήσει περισσότερο από όσο προβλέπουν άλλοι επενδυτικοί οίκοι, είπε το στέλεχος της ING Πετρ Κρπάτα

© Bloomberg News