Ελπίδες για νέες εκπλήξεις στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη γεννά η συνέχιση των ερευνών, καθώς μόλις λίγα μέτρα δυτικά του ταφικού μνημείου οι ηλεκτρικές τομογραφίες έδειξαν ότι πιθανόν να υπάρχουν στον συγκεκριμένο χώρο αρχαίες κατασκευές. Πόσες και τι είδους, όμως, προς το παρόν δεν μπορούν να γνωρίζουν οι επιστήμονες, δεδομένου πως ουσιαστικά η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν φωτογραφίζει το εσωτερικό του λόφου, αλλά δίνει την εικόνα που έχει ένας γιατρός από το ανθρώπινο σώμα ύστερα από έναν υπέρηχο. Για τον λόγο αυτόν η ερευνητική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου –η οποία με επικεφαλής τον διευθυντή του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα απαρτίζεται από τον καθηγητή Παναγιώτη Τσούρλο, τον αναπληρωτή καθηγητή Γιώργο Βαργεμέζη, τον ιζηματολόγο αναπληρωτή καθηγητή Γιώργο Συρίδη, τον παλαιοσεισμολόγο καθηγητή Σπύρο Παυλίδη και τον γεωλόγο του υπουργείου Πολιτισμού, δρα Ευάγγελο Καμπούρογλου –προτείνει στους αρχαιολόγους να προχωρήσουν σε ανασκαφική διερεύνηση του συγκεκριμένου χώρου.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μια πιθανή κατασκευή πολύ μικρότερων διαστάσεων από το εντυπωσιακό ταφικό μνημείο, το οποίο έχει ώς τώρα προκαλέσει διεθνώς το ενδιαφέρον αρχαιολόγων και μη λόγω του μεγέθους του και της πρωτότυπης διακόσμησής του. Ωστόσο, τονίζεται ότι στο συγκεκριμένο σημείο δεν είναι βέβαιο πως υπάρχει ανθρώπινη κατασκευή, αλλά μπορεί να πρόκειται για έναν φυσικό σχηματισμό, όπως επί παραδείγματι φακός άμμου ή χαλικιών, όπως άλλωστε συνέβη και με ένα ακόμη από τα τέσσερα σημεία που είχε επισημάνει η ομάδα σε προηγούμενο στάδιο της έρευνας.

Δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο –στην περίπτωση που έχει παρέμβει για τη δημιουργία του ανθρώπινο χέρι –να μην πρόκειται για μια ένα ακόμη ταφικό μνημείο, αλλά για έναν αποθέτη, έναν χώρο δηλαδή για τη ρίψη μπάζων και άχρηστων αντικειμένων. Στο μεταξύ οι ερευνητές που προχωρούν στη γεωφυσική διασκόπηση και γεωλογική χαρτογράφηση του λόφου Καστά συνεχίζουν την κατασκευή ψηφιακού μοντέλου του εδάφους της εποχής, πριν από την παρέμβαση για την ανέγερση του ταφικού μνημείου. Από τη σύγκριση του προσομοιώματος με τη σημερινή κατάσταση και την κατάσταση πριν από τις πρόσφατες ανασκαφές προέκυψε ότι το μεγαλύτερο μέρος του λόφου συνίσταται από φυσικούς σχηματισμούς. Περισσότερο ολοκληρωμένη εικόνα ωστόσο θα διαμορφωθεί όταν ενσωματωθούν στο μοντέλο και τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις γεωτρήσεις που προγραμματίζεται να διανοιχθούν για γεωτεχνικούς σκοπούς.

Λίγες ημέρες υπομονή

Κι αν ο λόφος Καστά ενδέχεται να κρύβει κι άλλα μυστικά, οι απαντήσεις που όλοι αναμένουν με αγωνία σχετικά με τον σκελετό που βρέθηκε στον κιβωτιόσχημο τάφο του τελευταίου θαλάμου εκτιμάται ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα έως τις 20 Ιανουαρίου