Ο αποπληθωρισμός καταδιώκει την ευρωζώνη, καθώς οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν 0,2% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για την πρώτη υποχώρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω από το μηδέν στο διάστημα των τελευταίων πέντε ετών. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό και με την υψηλή ανεργία –παρέμεινε στο 11,5% τον Νοέμβριο –χτυπούν ηχηρό καμπανάκι στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και φέρνουν ακόμη πιο κοντά τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που σχεδιάζει ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη και να ξεφύγει η ευρωζώνη από την παγίδα του αποπληθωρισμού.

Τα στοιχεία για τον αποπληθωρισμό άσκησαν νέες πιέσεις στο ευρώ, που υποχώρησε για τέταρτη συνεχή ημέρα έναντι του δολαρίου, φθάνοντας έως τα 1,1819 δολάρια, πριν ανακάμψει στα 1,1827 δολάρια. Την ίδια στιγμή τα στοιχεία για την ανεργία δείχνουν ότι οι οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης κινούνται με δύο ταχύτητες. Η ανεργία στη Γερμανία υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων είκοσι ετών, φθάνοντας σε μόλις 6,5%. Η ανεργία στην Ιταλία όμως αυξήθηκε απροσδόκητα σε επίπεδα ρεκόρ, που είναι διπλάσια από αυτά της Γερμανίας. Η ανεργία στη γειτονική χώρα έφθασε τον Νοέμβριο στο 13,4%, τα υψηλότερα επίπεδα από τότε που άρχισε η καταγραφή των στοιχείων με τη σημερινή μορφή τους, το 1977.

Η ιδιαίτερα χαμηλή ανάπτυξη και η πτώση των τιμών αυξάνουν τους φόβους ότι οι χώρες του ενιαίου νομίσματος θα βυθιστούν σε έναν φαύλο κύκλο αποπληθωρισμού και ύφεσης. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι η μείωση του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο ήταν τελικά μεγαλύτερη από αυτήν (0,1%) που είχαν προβλέψει οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg.

Ενώ τα νοικοκυριά αναβάλλουν συνεχώς τις αγορές τους, στην ΕΚΤ οι αξιωματούχοι εργάζονται πάνω σε σχέδιο για την αγορά κρατικού χρέους σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο του αποπληθωρισμού. Εκτός από το πρόβλημα αυτό σε συνδυασμό με τη χαμηλή ανάπτυξη, η ζώνη του ευρώ κινδυνεύει να αποσταθεροποιηθεί ακόμη λόγω των επερχόμενων εκλογών σε τρεις διαφορετικές χώρες φέτος. Ολες αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν φόβους για το μέλλον του ενιαίου νομίσματος.

Η ευρωζώνη είχε βυθιστεί τελευταία φορά σε αποπληθωρισμό το 2009 όταν η οικονομία προσπαθούσε να ανακάμψει από την ύφεση που προκάλεσε η χρηματοπιστωτική κρίση μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Αυτή τη φορά αιτίες για την πτώση των τιμών είναι η πολύ χαμηλή ανάπτυξη και η βουτιά των τιμών του πετρελαίου. Τον Δεκέμβριο οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν 6,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

© Bloomberg News