Τα μέλη της ΕΚΤ αναμένεται να γράψουν ιστορία στις 22 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνάντησής τους. Παρατηρητές εκτιμούν ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και οι συνάδελφοί του θα διασχίσουν τελικά τον Ρουβίκωνα και θα ανακοινώσουν την έναρξη μεγάλου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης –με άλλα λόγια, αγορές κρατικών ομολόγων ευρείας κλίμακας.

Η ΕΚΤ έχει πολλούς λόγους να αρχίσει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης καθώς τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ήταν μόλις 0,3%. Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου αναμένεται τους επόμενους μήνες να προκαλέσει επιπλέον πτωτικές πιέσεις στις τιμές. Επίσης οι αγορές εκτιμούν ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν ανάλογες τάσεις και τους επόμενους μήνες.

Οι δισταγμοί βέβαια των μελών της ΕΚΤ είναι χειροπιαστοί.Σε αντίθεση με το 2012, όταν ανακοινώθηκε ότι θα αγοραστούν κρατικά ομόλογα εάν υπάρξει ανάγκη (ΟΜΤ), ο αντικειμενικός στόχος της ποσοτικής χαλάρωσης δεν είναι να βοηθήσει κυβερνήσεις να διατηρήσουν την πρόσβασή τους στις αγορές. Ομως οι αγορές κρατικού χρέους από την ΕΚΤ μπορεί να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις με το χρέος. Με τον τρόπο αυτό η ποσοτική χαλάρωση μπορεί να κάνει φερέγγυα μια κυβέρνηση που υπό διαφορετικές περιστάσεις θα ήταν αφερέγγυα –σενάριο εφιάλτης για μια κεντρική τράπεζα.

Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ. Κάθε κεντρική τράπεζα που προχωρά σε ποσοτική χαλάρωση είναι επομένως πολύ σημαντικό να έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Μια τέτοια εμπιστοσύνη λείπει στην Ευρώπη. Επομένως είναι δικαιολογημένες οι ανησυχίες. Ομως αυτές δεν μειώνουν την ανάγκη για τολμηρά αντισυμβατικά μέτρα κατά του πληθωρισμού και δεν θα πρέπει να αποτρέψουν την ΕΚΤ από το να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση. Οι εκλεγμένοι εθνικοί ηγέτες της Ευρώπης έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν και δεν πρέπει να αποφύγουν τα καθήκοντά τους. Με όσο περισσότερη εμπιστοσύνη στηρίξουν την ΕΚΤ τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η ποσοτική χαλάρωση.

Ο Ζαν Πιζανί – Φερί είναι καθηγητής στο Hertie School of Governance στο Βερολίνο και έχει καθήκοντα γενικού επιτρόπου χάραξης πολιτικής στη γαλλική κυβέρνηση. Είναι πρώην διευθυντής του ινστιτούτου Bruegel.