Τα γραφεία της KKR βρίσκονται απέναντι από το Σέντραλ Παρκ στην πιο ακριβή περιοχή του Μανχάταν. Εξωτερικά, το κτίριο δεν αποκαλύπτει τίποτε για τη δύναμη και τη χλιδή που κρύβει η αμερικανική επενδυτική εταιρεία. Με περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν σε αξία τα 59 δισ. δολάρια και επιτυχημένα ντιλ που ξεπερνούν τα 400 δισ. δολάρια, είναι από τους πιο φημισμένους παίκτες στην επιχειρηματική σκακιέρα. Ταυτόχρονα, η εταιρεία που ίδρυσαν το 1976 ο Jerome Kohlberg, ο Henry Kravis και ο George R. Roberts φημίζεται για τη μυστικοπάθεια και την αποτελεσματικότητά της. Το βιβλίο «Barbarians at the Gate», το οποίο περιγράφει την επιτυχημένη επιθετική εξαγορά της καπνοβιομηχανίας RJR Nabisco από την KKR συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα οικονομικά αναγνώσματα και δίνει μια πολύ καλή εικόνα για τις μεθόδους της KKR.

Στην Ελλάδα, η KKR δεν έρχεται ως βάρβαρος προ των πυλών, μια και δεν σχεδιάζει κάποια επιθετική εξαγορά. Από την άλλη, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της δάνεια και μετοχές αξίας 1,2 δισ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, είναι σίγουρο ότι θα παίξει καταλυτικό ρόλο στα επιχειρηματικά δρώμενα. Γιατί, έχοντας ως μαγιά αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων σε μια σειρά από κλάδους που καθορίζουν την πορεία της οικονομίας.

Στόχος της είναι να καταφέρει ό,τι δεν κατάφεραν οι ελληνικές τράπεζες. Να καθήσει στο ίδιο τραπέζι με τους επιχειρηματίες ώστε να καθορίσει εκ νέου την πορεία των επιχειρήσεών τους, ανάλογα με τις προοπτικές του κλάδου και τη βιωσιμότητά τους. Με τη διαφορά ότι, ως εξωτερικός παρατηρητής, τα κριτήριά της θα είναι διαφορετικά σε σχέση με αυτά των ελληνικών τραπεζών, μια και δεν υπάρχουν προσωπικές σχέσεις ή προηγούμενες συμφωνίες. Παράλληλα, η KKR έχει αποδείξει ότι διαθέτει την πυγμή και τα κεφάλαια για να επιβάλει τη γνώμη της.

Το γεγονός ότι η KKR –και ό,τι αυτή αντιπροσωπεύει –επέλεξε να τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μέλλον και δυνητικές υπεραξίες. Ακόμη και εν μέσω πολιτικών αναταράξεων και βουτιάς στο Χρηματιστήριο, ξένοι επενδυτές τοποθετούνται στην Ελλάδα.

Από την άλλη όμως, η υιοθέτηση επιχειρηματικών πρακτικών όπως αυτών της KKR είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ξενίσουν ένα μεγάλο κομμάτι του επιχειρηματικού κόσμου που είχε συνηθίσει σε αλλά συναλλακτικά ήθη. Τόσο πολύ, ώστε για ακόμη μία φορά η KKR μπορεί να εκληφθεί ως βάρβαρος προ των πυλών της ελληνικής οικονομίας.