Στην προ της εμπλοκής με την πολιτική περίοδο της ζωής τού Παύλου Χαϊκάλη η φράση με την οποία έκλεισε χθες το μεσημέρι την έκτακτη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε με τον πρόεδρο του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, θα είχε άλλο περιεχόμενο: «Ηταν ο καλύτερος ρόλος της ζωής μου…» είπε.

Ο βουλευτής Χαϊκάλης, όμως, βρίσκεται μπροστά σε ένα σενάριο που οπωσδήποτε θα ζηλεύει ο ηθοποιός. Ενα πολιτικοοικονομικό θρίλερ και έντονη οσμή παρακράτους που άρχισε, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, πριν από δεκαπέντε ημέρες ήρθε με αναπάντεχο τρόπο χθες το πρωί στο φως. Το σενάριο αυτού του θρίλερ τα έχει όλα: χρήματα, δωροδοκίες, αμφίδρομες παρακολουθήσεις, πρωταγωνιστές ανθρώπους που κινούνται στις παρυφές και οπωσδήποτε στο παρασκήνιο της εξουσίας, με διακύβευμα την εξέλιξη της προεδρικής εκλογής και την πορεία μιας χώρας. «Οι εκλογές κινδυνεύουν να γίνουν σε μια περίοδο ζούγκλας», σχολίασε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, για κακοπαιγμένο θέατρο με στόχο τις πρόωρες εκλογές έκανε λόγο η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

«Συμπρωταγωνιστής» του Παύλου Χαϊκάλη, σύμφωνα με τις καταγγελίες του βουλευτή, ο άνθρωπος, δηλαδή, που επιχείρησε να εξαγοράσει τη θετική του ψήφο στην προεδρική εκλογή είναι ο Γιώργος Αποστολόπουλος, πρώην τραπεζικό στέλεχος.

Ο βουλευτής, πέρα από τον εισαγγελέα, την Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας και βεβαίως τον πρόεδρο του κόμματός του Πάνο Καμμένο είχε ενημερώσει και τον καλλιτέχνη Λάκη Λαζόπουλο, στον οποίο μάλιστα είχε δώσει και το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό! Αυτός ήταν μάλιστα που άνοιξε τον δρόμο για τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης κάνοντας αναφορές για την απόπειρα δωροδοκίας του βουλευτή στην πρωινή εκπομπή του Αntenna και στον Γιώργο Παπαδάκη. Ακολούθησε ο ίδιος ο Π. Χαϊκάλης. Η Ασφάλεια κάλεσε ήδη τον Γιώργο Αποστολόπουλο να καταθέσει στο πλαίσιο της προανάκρισης. Ο ίδιος δήλωσε χθες ότι «προσπαθούν να με εμπλέξουν σε μια πολιτική βεντέτα με μονταρισμένες συνομιλίες» και έθεσε εαυτόν στη διάθεση της Δικαιοσύνης.

Το βράδυ του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου η Αθήνα ζούσε στους ρυθμούς των διαδηλώσεων για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Σε μια πόλη ζωσμένη από αστυνομικούς και διαδηλωτές, παραμονή της ψήφισης του προϋπολογισμού, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης περνούσε την πόρτα του εισαγγελέα κ. Παναγιωτόπουλου, στο Εφετείο της Αθήνας.

Η επιλογή δεν ήταν τυχαία, καθώς ο συγκεκριμένος εισαγγελικός λειτουργός, έπειτα από παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη, διενεργεί την έρευνα για πιθανή απόπειρα δωροδοκίας βουλευτών με στόχο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Εκείνο το βράδυ οι διαδικασίες της προεδρικής εκλογής δεν είχαν ακόμη επισπευσθεί –αυτό έγινε αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Πριν από το ραντεβού με τον κ. Παναγιωτόπουλο –περίπου στις 9 το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου –είχε προηγηθεί συνάντηση του κ. Χαϊκάλη με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο, παρουσία του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου, προκειμένου να τον ενημερώσουν για την απόπειρα δωροδοκίας του κ. Χαϊκάλη.

Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ. Μέσα στα επόμενα λεπτά ακολούθησε η ένορκη κατάθεση του βουλευτή ενώπιον του κ. Παναγιωτόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, από εκείνη την πρώτη φορά κατέθεσε στον εισαγγελέα και οπτικοακουστικό υλικό για να στηρίξει τις καταγγελίες στις οποίες προέβη.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις όμως του εισαγγελικού λειτουργού ο βουλευτής δεν κατονόμασε τότε το πρόσωπο που τον προσέγγισε και του έκανε την παράνομη οικονομική πρόταση. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι δεν έδωσε καν το επαγγελματικό στίγμα του φερόμενου ως δράστη.

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Στις 8.30 το πρωί της περασμένης Παρασκευής ο κ. Χαϊκάλης επανήλθε στο Εφετείο και κατέθεσε συμπληρωματικά στοιχεία για την υπόθεση. Ο κ. Ντογιάκος έδωσε παραγγελία στην Ασφάλεια για την πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών ζητώντας σε περίπτωση επανάληψης των επαφών Χαϊκάλη και του άγνωστου μέχρι τότε στις Αρχές δράστη και επαναδιατύπωσης της προσφοράς σε δωροδοκία την άμεση σύλληψή του, κατ’ εφαρμογήν της αυτόφωρης διαδικασίας.

Το υλικό που παρέδωσε στη Δικαιοσύνη ο κ. Χαϊκάλης διαβιβάστηκε στην Ασφάλεια, καθώς η Εισαγγελία δεν διαθέτει τα μέσα και το στελεχικό δυναμικό για να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες. Την υπόθεση ανέλαβε η Υπηρεσία Κρατικής Ασφαλείας.

Ο κ. Χαϊκάλης κατονόμασε στους αστυνομικούς το πρόσωπο που επιχείρησε, όπως λέει, να τον δωροδοκήσει. Στήθηκε τότε ολόκληρη επιχείρηση ενόψει του αναμενόμενου ραντεβού με τον Γιώργο Αποστολόπουλο. Και ενώ όλα ήταν έτοιμα, το πρώην τραπεζικό στέλεχος δεν επικοινώνησε στο κρίσιμο διάστημα της παρακολούθησης με τον κ. Χαϊκάλη με αποτέλεσμα το καθοριστικό ραντεβού να μη γίνει ποτέ.

Για τον λόγο αυτόν εισαγγελικές πηγές έλεγαν ότι μέχρι χθες δεν είχαν επιβεβαιωθεί οι σοβαρές καταγγελίες Χαϊκάλη. Παρ’ όλα αυτά η έρευνα, λόγω και της σοβαρότητας της υπόθεσης, συνεχίζεται προς κάθε κατεύθυνση ενώ ο εισαγγελέας κ. Παναγιωτόπουλος αναμένεται να καλέσει τον βουλευτή σε νέα κατάθεση. Στόχος των δικαστικών είναι να διαλευκάνουν πλήρως την υπόθεση και με τη δέουσα ταχύτητα και επιμέλεια, όπως επιβάλλει η πολιτειακή στιγμή, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά εισαγγελικές πηγές στα «ΝΕΑ».

Ο καταγγελλόμενος ως μεσάζων –κατά την ορολογία που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος –κλήθηκε χθες να καταθέσει στην Ασφάλεια ως ύποπτος τέλεσης αδικήματος. Την έρευνα πλέον στην Ασφάλεια έχει αναλάβει ειδική ομάδα αξιωματικών που συγκροτήθηκε με εντολή του διοικητή της υπηρεσίας, ταξίαρχου Παναγιώτη Στάθη, υπό την άμεση εποπτεία του.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΣΩΠΟ. Πάντως αναστάτωση προκαλεί και η δήλωση του κ. Χαϊκάλη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε με τον κ. Καμμένο, σύμφωνα με την οποία «ο μεσάζοντας άφησε εμφανείς υπόνοιες ότι ένα πρόσωπο δέχθηκε δωροδοκία». Μάλιστα, πληροφορίες εμφάνισαν ως «δεύτερο πρόσωπο» την Ελενα Κουντουρά, πράγμα που διέψευσε η ίδια με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Οι ΑΝΕΛ, πάντως, κατέθεσαν χθες τροπολογία, ώστε να πάψει το αξιόποινο της δημοσιοποίησης υλικού που έχει καταγραφεί παράνομα για την περίπτωση που με αυτό αποδεικνύεται «προσβολή θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματος».

Προϊόν μοντάζ

Το οπτικοακουστικό υλικό από τις συναντήσεις του Χαϊκάλη με τον Αποστολόπουλο, διέρρευσε χθες το βράδυ. Το υλικό, συνολικής διάρκειας μόλις οκτώ λεπτών συνδυάζει εικόνα από την πρώτη συνάντηση και ήχο από το δεύτερο ραντεβού. Οπως είχε παραδεχθεί η βουλευτής των ΑΝΕΛ Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά πρόκειται για μονταρισμένο υλικό, το οποίο μετά από απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής δόθηκε στους αρχηγούς των κομμάτων. Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απέστειλε το αντίγραφο που έλαβε στην Εισαγγελία, ως υλικό παράνομης καταγραφής.