Στα «δίχτυα» του screening για την πιθανή είσοδο κρούσματος του ιού Εμπολα στη χώρα μας, πιάστηκε ένας άντρας ο οποίος έφτασε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» δηλώνοντας ότι τέσσερις ημέρες νωρίτερα βρισκόταν στη Νέα Γουινέα.

Η ευχάριστη έκπληξη; Το κρούσμα διαπιστώθηκε ότι δεν είχε μολυνθεί από τον θανατηφόρο ιό ενώ επιπρόσθετα ο άντρας ως συντονιστής του ΠΟΥ από τη Ζυριχή βαθμολόγησε τη χώρα μας με άριστα για την ετοιμότητά της.
Σύμφωνα με τον διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Πάνο Ευσταθίου, ο ταξιδιώτης δεν είχε εκδηλώσει μεν πυρετό, πληρούσε ωστόσο τα κριτήρια του ύποπτου κρούσματος και για αυτό τέθηκε σε καραντίνα, με τους ειδικούς να αναζητούν σε τακτική βάση την εμφάνιση… ένοχων συμπτωμάτων.

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες τον παρακολουθούσαν σε καθημερινή βάση και τον κράτησαν σε συγκεκριμένο χώρο μέχρι να συμπληρωθούν οι απαραίτητες 21 ημέρες. Ο άντρας μας έδωσε συγχαρητήρια», είπε ο κ. Ευσταθίου, τονίζοντας ότι «όλες οι απαραίτητες ενέργειες έγιναν με τη συγκατάθεση του».

Ζητήματα βιοθικής

Μπορεί κάποιος ταξιδιώτης που πιθανόν να έχει μολυνθεί με Έμπολα να μπει σε καραντίνα χωρίς τη συγκατάθεσή του; Κι αν πρόκειται για παράνομο μετανάστη; Πρόκειται μόνον μερικά από τα ηθικά και νομικά διλήμματα που προκύπτουν σε περιπτώσεις υγειονομικών κρίσεων.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, καθηγητής Ιατρικής Χριστόδουλος Στεφανάδης, κατά τη παρουσίαση νέου ΔΣ της Επιτροπής, «στην εποχή μας οι πολίτες έχουν ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε να κατανοήσουν και να εμπεδώσουν τη στενή σχέση των εφαρμογών των βιολογικών επιστημών με τις σύγχρονες κοινωνικές αξίες. Αυτή είναι και η δική μας αποστολή, αφενός να παρέχουμε έγκυρη ενημέρωση των πολιτών σε μείζονα ερωτήματα, αφετέρου να υποστηρίξουμε τις συναφείς κρατικές πολιτικές».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αντίστοιχα θέματα ηθικής ανακύπτουν με την εξέλιξη της βιολογίας, της βιοϊατρικής, της γενετικής και της βιοτεχνολογίας. Για παράδειγμα, είναι θεμιτός ο αποκλεισμός εμβρύων στην αναπαραγωγική διαδικασία, όταν εντοπίζεται γενετική προδιάθεση είτε για σοβαρές νόσους (π.χ. καρδιοπάθειες ή καρκίνος).

Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας και οι λίστες αναμονής που αφορούν χειρουργικές επεμβάσεις είναι επιπλέον ζητήματα που απασχολούν την Επιτροπή.