Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε ακόμη περισσότερο την Τρίτη στο άνοιγμα της αγοράς στη Νέα Υόρκη (Nymex), πέφτοντας κάτω από τα 55 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά εδώ τα τελευταία πεντέμισι χρόνια.

Γύρω στις 16:15 ώρα Ελλάδας το ελαφρύ αργό παράδοσης Ιανουαρίου κυμαινόταν στα 54,24 δολάρια το βαρέλι, χάνοντας 1,67 δολάρια σε σύγκριση με τη χθεσινή τιμή ενώ η τιμή του Μπρεντ υποχωρούσε κατά 3,6% και έφτασε στα 58,86 δολάρια το βαρέλι.

«Η κολασμένη πτώση συνεχίζεται στην αγορά πετρελαίου (...) η τιμή δοκιμάζεται λόγω των ελάχιστα ενθαρρυντικών προοπτικών όσον αφορά τη ζήτηση μετά την ανακοίνωση του περιορισμού των κινεζικών παραγωγών», σχολίασε ο αναλυτής Ματ Σμιθ της Schneider Electric.

Νωρίτερα την Τρίτη, τα χρηματιστήρια των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του Κόλπου κατακρημνίστηκαν, κυρίως με αφορμή την πτώση της τιμής του αργού. Σε ορισμένες αγορά μάλιστα, όπως αυτή του Ντουμπάι, η πτώση θύμιζε έντονα τις ημέρες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008 και την κρίση χρέους στο Ντουμπάι.

Το Χρηματιστήριο του Ντουμπάι έκλεισε στις 3.083,69 μονάδες, με πτώση 7,3%, τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες του που έχει καταγράψει την τελευταία πενταετία. Οι εταιρείες Emmar και Arabtec είδαν τις μετοχές τους να πέφτουν κατά 10%, το μέγιστο που επιτρέπεται σε μία συνεδρίαση.

Από τα τέλη Νοεμβρίου, όταν ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι αφήνει αμετάβλητο το πλαφόν της παραγωγής του παρά τη μεγάλη μείωση των τιμών, τα επτά Χρηματιστήρια των αραβικών χωρών του Κόλπου καταγράφουν μεγάλες απώλειες. Έτσι, ο δείκτης DFM του Ντουμπάι έχει υποχωρήσει κατά 31,5%, το Χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας κατά 19,2% και του Άμπου Ντάμπι κατά 18,9%.

«Τα αίτια της πτώσης είναι σαφή: η μεγάλη μείωση της τιμής του αργού, υποβοηθούμενη από τις απαισιόδοξες προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία», τόνισε ο Σαουδάραβας αναλυτής Αμπντλουαχάμπ Άμπου-Ντάες.

Την Τρίτη, το Χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας υποχώρησε κατά 7,3%, στις 7.330,30 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2013. Ο κλάδος των πετροχημικών έχασε 7,5% και της ενέργειας 6,8%. Το Χρηματιστήριο του Άμπου Ντάμπι έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 4.000 μονάδων, στις 3.892,08, καταγράφοντας απώλειες 6,9% ενώ μικρότερη ήταν η πτώση στο Κατάρ (-3,5%) και το Κουβέιτ (-2,1%). Το Χρηματιστήριο του Μπαχρέιν σήμερα δεν λειτούργησε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από