Την 69η θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα στο «Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς» της Διεθνούς Διαφάνειας ανάμεσα σε 175 χώρες.

Η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2014 ταξινομεί 175 χώρες σε μια κλίμακα από το 0 έως το 100, αρχίζοντας από την πιο διεφθαρμένη και καταλήγοντας στην πιο αδιάφθορη.

Πάνω από τα 2/3 των 175 χωρών που συμπεριλαμβάνονται στον «Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς 2014», βαθμολογούνται κάτω από 50, που σημαίνει ότι θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό διεφθαρμένες.

Στην κορυφή του Δείκτη βρίσκεται ως η πλέον αδιάφθορη η Δανία με βαθμό 92. Στον αντίποδα, η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία μοιράζονται την τελευταία θέση της κατάταξης με βαθμολογία 8.

Η φετινή βαθμολογία αρκετών χωρών, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, αυξήθηκε ή μειώθηκε κατά 4 και πλέον βαθμούς. Τη μεγαλύτερη πτώση στη βαθμολογία σημείωσαν η Τουρκία (-5), η Αγκόλα, η Κίνα, το Μαλάουι και η Ρουάντα (όλες με -4).

Τη μεγαλύτερη βελτίωση στη βαθμολογία σημείωσαν οι εξής χώρες: Ακτή του Ελεφαντοστού, Αίγυπτος, Άγιος Βικέντιος και οι νήσοι Γρεναδίνες (+5) καθώς και: Αφγανιστάν, Ιορδανία, Μάλι και Σουαζιλάνδη (+4).

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση η βαθμολογία της Ελλάδος αυξάνεται σταθερά από το 2012 μέχρι σήμερα. Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος κ. Κώστας Μπακούρης αν και αναγνωρίζει πως υπάρχει πορεία βελτίωσης, ωστόσο σημειώνει πως χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια.

« Η αποτελεσματικότερη νομοθεσία για όσους αποκαλύπτουν περιστατικά διαφθοράς (whistleblowers), καθώς και η δημιουργία μητρώων δημόσια προσβάσιμων πραγματικών τελικών δικαιούχων εταιριών, θα ανακόψουν πρακτικές διαφθοράς και θα ενισχύσουν την αξιοπιστία και την εικόνα της Ελλάδας», τονίζει.

Πρέπει να σημειωθεί πως η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση της λίστας των κρατών της ΕΕ και της Δυτικής Ευρώπης στο μέτωπο της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα η Ελλάδα βαθμολογείται με 43 στα 100 και μοιράζεται την τελευταία θέση της λίστας των κρατών της Ε.Ε. και της Δυτικής Ευρώπης με την Ιταλία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.