Περίπου πριν από δύο μήνες ο Νίκος Ρωμανός, ο οποίος έδωσε εξετάσεις και πέρασε στο Πανεπιστήμιο μέσα από τις φυλακές όπου ήταν κρατούμενος για τη ληστεία στον Βελβενδό Κοζάνης, συμπεριελήφθη από το υπουργείο Δικαιοσύνης στη λίστα με τους βραβευθέντες κρατούμενους μαθητές για την επιτυχία του.

Από τότε μέχρι σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει: ο Νίκος Ρωμανός νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση λόγω της πολυήμερης απεργίας πείνας που έχει αρχίσει διαμαρτυρόμενος με τον έσχατο αυτόν τρόπο για την άρνηση της Πολιτείας που, αν και επιβράβευσε την προσπάθειά του, κρατά κλειστή την πόρτα της φυλακής και δεν του δίνει εκπαιδευτική άδεια για να παρακολουθήσει τα μαθήματα στη σχολή του.

Ο νεαρός για ιδεολογικούς λόγους αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο που δόθηκε και σε άλλους κρατουμένους των Φυλακών Αυλώνα, οι οποίοι είχαν επίσης περάσει με επιτυχία την πόρτα κάποιας πανεπιστημιακής σχολής. Μέχρι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας είχε καλέσει τους ανήλικους κρατουμένους αναγνωρίζοντας την προσπάθειά τους, δείγμα και αυτή μιας νέας αρχής με την προοπτική κοινωνικής επανένταξης.

Ο Νίκος Ρωμανός μπορεί να αρνήθηκε το βραβείο των 500 ευρώ που δόθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, μπορεί να είπε «όχι» στην πρόσκληση εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά δεν αποποιήθηκε ούτε για μια στιγμή το δικαίωμά του να φοιτήσει στη Σχολή που πέρασε, το οποίο ο ίδιος διεκδίκησε και κέρδισε όντας κρατούμενος.

«Το δικαίωμα αυτό έρχονται να του στερήσουν τώρα οι αρμόδιοι, οι οποίοι επιλεκτικά έχουν αρνηθεί να του δώσουν την απαιτούμενη εκπαιδευτική άδεια για να μπορέσει να παρακολουθήσει, υπό τους όρους που ορίζει ο νόμος για κάθε κρατούμενο, τα μαθήματα στη σχολή του. Δεν ζητά καμία ιδιαίτερη μεταχείριση…» παρατηρούν νομικοί, οι οποίοι στηλιτεύουν τη διαφορετική αντιμετώπιση που επιφυλάσσει η Πολιτεία στον Νίκο Ρωμανό.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Φραγκίσκο Ραγκούση το συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού είπε «όχι» στη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας στον Νίκο Ρωμανό, επικαλούμενο αρνητική γνωμοδότηση του εφέτη – ειδικού ανακριτή για την τρομοκρατία. Λόγω της δικαστικής εκκρεμότητας που έχει ο κατηγορούμενος, ο δικαστικός λειτουργός εκτιμά ότι αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί είναι η εμφάνισή του στα επόμενα δικαστικά στάδια.

Από την πλευρά του ο κ. Ραγκούσης έχει ήδη καταθέσει προσφυγή κατά της αρνητικής απόφασης που κρατά κλειστή την πόρτα της φυλακής στον εντολέα του. Σε ό,τι αφορά δε τις άλλες εκκρεμότητες του νεαρού κατηγορουμένου παραπέμπει σε πρόσφατη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που έκρινε ότι ο Ν. Ρωμανός, όπως και πέντε συγκατηγορούμενοί του, δεν ενήργησε στο πλαίσιο δράσης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο Ν. Ρωμανός, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 15 ετών και 11 μηνών για ληστείες στην Αγροτική Τράπεζα και στα ΕΛΤΑ στον Βελβενδό Κοζάνης, αρνήθηκε την υποχρεωτική σίτιση που διατάχθηκε με εισαγγελική παραγγελία καθώς κάτι τέτοιο –κατά τον δικηγόρο του –ισοδυναμεί με βασανιστήριο. Ο Νίκος Ρωμανός δήλωσε ότι δεν επιθυμεί τη λήψη τροφής καθ’ οιονδήποτε τρόπο και ότι θα συνεχίσει την απεργία πείνας, έστω και αν βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή του.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ. Υπέρ του θεσμοθετημένου δικαιώματος του Ν. Ρωμανού στην εκπαίδευση τάχθηκε μιλώντας στο Mega ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε υπέρ του να δίνουν εξετάσεις ο Κωστάρης (σ.σ.: ο Ηρακλής Κωστάρης έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για την υπόθεση της 17Ν και έκανε επίσης απεργία πείνας γιατί κόπηκαν και οι δικές του εκπαιδευτικές άδειες) και ο Ρωμανός. Το υπουργείο Παιδείας επιτρέπει την εκπαίδευση στις φυλακές».

«Ο Νίκος Ρωμανός πρέπει να μπορεί να ασκήσει όλα τα δικαιώματα που προβλέπει ο νόμος. Η δημοκρατία δεν εκδικείται ακόμη και αυτούς που δηλώνουν ορκισμένοι εχθροί της» αναφέρει ανακοίνωση του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη συνεχιζόμενη απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού.

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή των βουλευτών Β. Κατριβάνου, Μ. Παπαδημητρίου και Α. Σταμπουλή και του Δ. Παπαδάτου εκ μέρους του Τμήματος Δικαιωμάτων του κόμματος, επισκέφθηκε το περασμένο Σάββατο το Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς και ζήτησε την άμεση παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, για να «διασφαλιστεί ένα αυτονόητο δικαίωμα και να προστατευθούν η ζωή και η υγεία ενός νέου ανθρώπου».

Μηχανοκίνητη πορεία υπέρ του Ν. Ρωμανού

Με τη συμμετοχή περίπου 2.000 ατόμων πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα μηχανοκίνητη πορεία συμπαράστασης στον Νίκο Ρωμανό από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών ώς το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος