Ο,τι είναι νόμιμο δεν είναι υποχρεωτικώς και ηθικό αναγκάστηκε να δηλώσει χθες ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η νομοθεσία της χώρας του, που επί δεκαετίες προσέφερε φορολογικά και άλλα κίνητρα στις διεθνείς επιχειρήσεις με στόχο την προσέλκυσή τους, δεν ήταν επωφελής για την Ευρώπη.

Η ομολογία αυτή δεν ήταν αναμενόμενη και μάλλον έγινε υπό την πίεση των πραγμάτων. Ο διεθνής Τύπος τις τελευταίες ημέρες άρχισε να στηλιτεύει έντονα τη διαφαινόμενη απροθυμία του νέου προέδρου της Επιτροπής να εμφανίζεται δημοσίως από την ημέρα που δημοσιεύτηκε η διεθνής δημοσιογραφική έρευνα για τις φορολογικές πρακτικές του Λουξεμβούργου, του οποίου ως γνωστόν υπήρξε πρωθυπουργός επί 18 συναπτά έτη.

ΤΟ BLOOMBERG. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας έκρινε ότι οφείλει να παραιτηθεί από την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διότι έθιξε την «αξιοπιστία της ΕΕ», ενώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά προσπάθησε να καταθέσει πρόταση μομφής εις βάρος του, χωρίς ωστόσο να βρει άλλους αριστερούς συνοδοιπόρους πρόθυμους να τη συνυπογράψουν.

Θέλοντας εμφανώς να ηρεμήσει τα πράγματα ο Γιούνκερ αποφάσισε χθες να εμφανιστεί ενώπιον των δημοσιογράφων όπως και ενώπιον των ευρωβουλευτών.

Το πρωί παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, ενώ το απόγευμα μίλησε στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής. Κατά βάση είπε πως όσον αφορά το παρελθόν, όχι μόνο το Λουξεμβούργο αλλά και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ επιδόθηκαν στον αθέμιτο φορολογικό ανταγωνισμό. Ως προς το μέλλον, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατέστησε σαφές ότι μόνο με τη φορολογική εναρμόνιση όλων των ευρωπαϊκών χωρών θα πάψουν να υπάρχουν φορολογικοί παράδεισοι.

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. Δήλωσε ωστόσο ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια των 18 ετών της πρωθυπουργίας του. Παράλληλα, ο Γιούνκερ εξέφρασε τη βούληση να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και τις φορολογικές απάτες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να γνωρίζετε ότι όλα αυτά που έχω πει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι λόγια του αέρα, αλλά εκφράζουν τις προθέσεις και τη φιλοδοξία της Επιτροπής. Υποστηρίζουμε μεγαλύτερη διαφάνεια στο επίπεδο της φορολογίας στην ΕΕ».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε επίσης ότι η Επιτροπή θα προτείνει μια ευρωπαϊκή νομοθεσία που θα προβλέπει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για τις φορολογικές συμφωνίες που συνάπτουν με τις επιχειρήσεις. «Είναι η μόνη δυνατότητα που έχουμε στα χέρια μας σε αυτό τον τεχνικά δύσκολο τομέα για να υπάρξει διαφάνεια στην Ευρώπη» δήλωσε.

ΤΑ «ΤΑΧ RULING». Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η πρακτική του λεγόμενου «Tax Ruling», η οποία επιτρέπει σε μια επιχείρηση να συμφωνήσει εκ των προτέρων πώς θα φορολογηθεί σε μια χώρα, έχει εφαρμοστεί ήδη σε 22 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Απευθυνόμενος εξάλλου προς την Ολομέλεια της Ευρωβουλής χθες στις Βρυξέλλες ζήτησε από τους ευρωβουλευτές που τον κατέκριναν να πάψουν να τον εμφανίζουν ως «τον καλύτερο φίλο του μεγάλου κεφαλαίου» το οποίο, όπως χαρακτηριστικά είπε, «έχει πολύ καλύτερους φίλους σε αυτή την αίθουσα».

Την υποστήριξή τους προς τον νέο πρόεδρο της Επιτροπής επανέλαβαν, τέλος, χθες οι δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές, με τις ψήφους των οποίων εξελέγη άλλωστε ο Ζαν-Κλον Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν.