Ενώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συζητούν εάν ο καλύτερος τρόπος για να ανακάμψει η οικονομία είναι η εφαρμογή μέτρων λιτότητας ή η εφαρμογή μέτρων ανάπτυξης, είναι ξεκάθαρο ότι οι εταιρείες της ευρωζώνης δεν μπορούν να πετύχουν αύξηση πωλήσεων αντίστοιχη με αυτή των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ. Αυτό δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δυσκολευτεί να αποτρέψει το να βυθιστεί ξανά η οικονομία σε ύφεση.

Τα έσοδα των ευρωπαϊκών εταιρειών ήταν θετικά το γ’ τρίμηνο, ύστερα από μείωση που παρουσίασαν για τέσσερα συνεχή τρίμηνα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Η αύξηση των πωλήσεων ωστόσο κατά 0,28% εταιρειών που συμμετέχουν στη διαμόρφωση του δείκτη Stoxx Europe 600 μοιάζει αναιμική την ώρα που η αύξηση των πωλήσεων αμερικανικών εταιρειών που συμμετέχουν στη διαμόρφωση του δείκτη Standard & Poor’s 500 ξεπερνά το 4%.

Η εικόνα είναι χειρότερη αν δούμε τις λεπτομέρειες. Τα στοιχεία για τα έσοδα των ευρωπαϊκών εταιρειών έχουν βελτιωθεί από την ανάκαμψη του χρηματοπιστωτικού κλάδου που το γ’ τρίμηνο σημείωσε ανάπτυξη 8,45%. Αυτό αντιστάθμισε την υποχώρηση σε κλάδους όπως το αέριο και το πετρέλαιο, τις εταιρείες κοινής ωφέλειας, τις βιομηχανίες, την τεχνολογία και τις τηλεπικοινωνίες.

Ετσι μπορεί η αύξηση των κερδών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να έφθασε το προηγούμενο τρίμηνο το 14%, όμως αυτή προέρχεται από μείωση του λειτουργικού κόστους –και αυτό δεν είναι καλό νέο εάν ανήκει κάποιος στο 11,5% των ανέργων.

Τα στοιχεία που θα δώσει η Eurostat αύριο θα δείξουν πιθανότατα ότι η αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα ανέλθει σε 0,1%, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων στο Bl oomberg. Πρόκειται για πολύ χαμηλή ανάπτυξη. Εάν η ευρωζώνη δεν ξεπεράσει τα προβλήματά της ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια χαμένη γενιά Ευρωπαίων, χωρίς δουλειά και προοπτικές.

© Bloomberg News