Ο επικεφαλής του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) τόνισε τη Δευτέρα πως πρέπει να γίνουν περισσότερες δημόσιες επενδύσεις στη Γερμανία, κρίνοντας ανεπαρκές το ποσό των επιπλέον €10 δισ. που δεσμεύθηκε να δαπανήσει η κυβέρνηση μετά το 2016.

Επειτα από μήνες διαλόγου για το ζήτημα αυτό, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στην εξαγγελία για επιπλέον επενδύσεις ύψους δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ. Εθεσε, όμως, τον όρο το Βερολίνο να επιτύχει τον στόχο ισοσκελισμού του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού το 2015.

«Αυτό είναι ένα καλό πρώτο βήμα, με το οποίο η κυβέρνηση δείχνει ότι έχει αντιληφθεί σε ποιο βαθμό το υψηλότερο επίπεδο επενδύσεων είναι σημαντικό για τη χώρα μας», δήλωσε ο Ούλριχ Γκρίλο, ο πρόεδρος του BDI, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ωστόσο, «χρειαζόμαστε περισσότερα, για να αρχίσει μια αληθινή έφοδος στο μέτωπο των επενδύσεων», πρόσθεσε ο ίδιος, χωρίς να αναφερθεί σε έναν πιο συγκεκριμένο αριθμό.

Στον σύνδεσμο συμμετέχουν οι μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας από τους κλάδους της τραπεζικής, της ενέργειας, του χονδρικού εμπορίου, του τουρισμού, των ασφαλειών κ.ά.

Τα επιπλέον €10 δισ. που ανακοίνωσε η κυβέρνηση «θα έχουν θετικές συνέπειες στο [οικονομικό] περιβάλλον», ανέφερε ο Γκρίλο, αποφεύγοντας ωστόσο να εκτιμήσει το ύψος των ιδιωτικών επενδύσεων που θα συμπαρασύρει η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων.

Ορισμένες αναλύσεις τοποθετούν στο πέντε τον πολλαπλασιαστή, προβλέπουν δηλαδή πενταπλάσιες ιδιωτικές επενδύσεις συνεπεία των δημοσίων επενδύσεων.

Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι τα €10 δισ. θα φέρουν ακόμη €50 δισ. σε επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Ομως η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει να ανακοινώσει μια δική της εκτίμηση επίσημα.

«Δεν θα λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματα της Ευρώπης»

Ο Γκρίλο επέμεινε ότι υπάρχουν τεράστιες ανάγκες για επενδύσεις σε πολυάριθμους τομείς: ιδίως στις υποδομές και στις μεταφορές, στα ευρυζωνικά δίκτυα, στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, ώστε να «εξασφαλιστεί ότι η Γερμανία θα παραμείνει ανταγωνιστική στο μέλλον».

«Θα ήταν εντελώς εσφαλμένο να επιμείνουμε να τηρήσουμε αυστηρά τον στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού», εκτίμησε ο ίδιος, και εξήγησε πως οι επενδύσεις εξασφαλίζουν μελλοντική ανάπτυξη και κατά συνέπεια φορολογικά έσοδα για το κράτος.

Ακόμη, ζήτησε περισσότερη σταθερότητα σε ότι αφορά το νομικό πλαίσιο στη Γερμανία, προκειμένου να ενδυναμωθεί η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων.

Οι εκκλήσεις προς την κυβέρνηση της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη, να κάνει περισσότερα ώστε να βελτιωθεί η γενική οικονομική κατάσταση —εντός της χώρας, όσο και εξ αντανακλάσεως και στα γειτονικά της κράτη και στους εταίρους της στην ευρωζώνη— είναι αλλεπάλληλες τους τελευταίους μήνες, ιδίως από μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Γαλλίας.

Τόσο το ΔΝΤ όσο και το Παρίσι προβαίνουν στις εκκλήσεις αυτές θεωρώντας ότι η αύξηση των δημοσίων δαπανών στη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης.

Στην ίδια τη Γερμανία, αντιθέτως, οι ανησυχίες επικεντρώνονται στο γεγονός ότι οι υποδομές είναι πλέον πεπαλαιωμένες, καθώς και στο ότι η ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας βαίνει φθίνουσα.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε τη λύση στα προβλήματα των ευρωπαίων εταίρων μας» προχωρώντας μόνο σε επενδύσεις στη Γερμανία, σημείωσε ο Ούλριχ Γκρίλο, απηχώντας πλήρως ως προς αυτό τη θέση της κυβέρνησης της Ανγκελα Μέρκελ.