Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έδωσε σήμα ότι η Κίνα είναι έτοιμη να δεχτεί χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, προσφέροντας διαβεβαιώσεις στον επιχειρηματικό κόσμο ότι η οικονομία της είναι περισσότερο ανθεκτική από ποτέ και ότι η κυβέρνησή του μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια τη χώρα μέσα από οποιαδήποτε επιβράδυνση.

«Ακόμη και ένας ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 7% θα φέρει την Κίνα ανάμεσα στη χώρα με τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά την ταχύτητα και το μέγεθος της οικονομίας» είπε ο Σι κατά τη διάρκεια της Συνόδου Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού (APEC) στο Πεκίνο.

Αποκαλώντας τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης ως κάτι φυσιολογικό για την Κίνα, ο Σι έδωσε σήμα ότι η κυβέρνησή του κάνει προσπάθειες να μειώσει την εξάρτηση της οικονομίας από τις εξαγωγές και τις υποδομές και να στραφεί περισσότερο στην επίτευξη ανάπτυξης μέσω αύξησης της εσωτερικής κατανάλωσης.

Η αναφορά του Σι σε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 7% μπορεί να αποτελεί σημάδι για τις προσδοκίες του Πεκίνου για το 2015. Η κινεζική οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει φέτος ρυθμό ανάπτυξης κάτω από 7,5%, που θα είναι ο χαμηλότερος από το 1990. Με την ευκαιρία της συνόδου APEC, ο Σι παρουσίασε την επιθυμία του να μπει στην ατζέντα το θέμα της στενότερης συνεργασίας μεταξύ των ασιατικών χωρών. Στη σύνοδο συζητήθηκε το θέμα της δημιουργίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των χωρών της Ασίας – Ειρηνικού. Η πρόταση αυτή έχει κερδίσει την υποστήριξη και της προέδρου της Χιλής Μισέλ Μπασελέτ.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ πιέζουν για την επίτευξη χωριστής εμπορικής συμφωνίας στην περιοχή, η οποία μέχρι τώρα δεν περιλάμβανε την Κίνα. Η προσπάθεια αυτή δείχνει τον συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, που είναι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, με στόχο να αυξήσουν την επιρροή τους στην Ασία.

Θέλοντας να δείξει τα οφέλη που θα υπάρξουν για όσους συνεργαστούν με την Κίνα, ο Σι ανέφερε ότι οι επενδύσεις από την Κίνα σε άλλες χώρες θα φτάσουν τα 1,25 τρισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία και ότι η χώρα θα εισαγάγει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια προϊόντα αξίας 10 τρισ. δολαρίων. Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει ένα νέο επενδυτικό κεφάλαιο για να κατασκευαστούν υποδομές σε όλο το μήκος της διαδρομής –του Δρόμου του Μεταξιού –που ενώνει από στεριά και από θάλασσα τη χώρα με την Ευρώπη. Ο Σι θα έχει τις επόμενες ημέρες συνάντηση κορυφής με τον Μπάρακ Ομπάμα στο Πεκίνο.

© Bloomberg News