Οταν οι υπεύθυνοι της Macquaire Global Property Advisors, μία από τις πλέον γνωστές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο real estate παγκοσμίως, σχεδίαζαν το 2007 ένα πολύπλοκο εταιρικό σχήμα σε τρεις ηπείρους και δεκάδες χώρες με κεντρικό σημείο αναφοράς το Λουξεμβούργο ώστε να πληρώσουν όσο το δυνατόν λιγότερους φόρους, σίγουρα δεν φαντάζονταν ότι τα σχέδιά τους θα καθυστερούσαν τόσο πολύ σε μία επένδυση στην Ελλάδα. Σήμερα όμως τα σχέδια προχωρούν: πριν από λίγο καιρό το ΥΠΕΚΑ έδωσε το πράσινο φως για τη δημιουργία του Academy Gardens, του πολυσυζητημένου εμπορικού κέντρου κοντά στην Ακαδημία Πλάτωνος, που έχει προκαλέσει την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και μέρους των κατοίκων της περιοχής.

Εν τω μεταξύ η Macquaire Global Property Advisors (MGPA) εξαγοράστηκε από τον όμιλο Blackrock –ωστόσο, η συμφωνία για τη φορολογική ελάφρυνση του πολύπλοκου εταιρικού σχήματος έχει λάβει την έγκριση των Αρχών του Λουξεμβούργου.

Στις φορολογικές συμφωνίες της μητρικής εταιρείας με το Λουξεμβούργο περιλαμβάνονταν έντοκα, άτοκα, αλλά και υβριδικά δάνεια, ένα είδος χορηγήσεων που μπήκε πρόσφατα στο στόχαστρο των αρμόδιων τμημάτων της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Το παρατσούκλι που έχουν δώσει στα υβριδικά δάνεια οι ειδικοί είναι «μέθοδος διπλής μη φορολόγησης». Τα συγκεκριμένα δάνεια στα σχέδια της MGPA ονομάζονται Profit Participating Loans (PPL), δηλαδή χορηγήσεις με συμμετοχή στο κέρδος. Στη φορολογική συμφωνία εμφανίζεται ότι το ποσοστό της συμμετοχής στα κέρδη της εταιρείας που ελάμβανε το δάνειο κυμαινόταν από 80% έως 100%. Ετσι, τα κέρδη των εταιρειών που δανείζονταν χρήματα θα επέστρεφαν στο μεγαλύτερο ποσοστό ως τόκοι των δανείων που είχαν λάβει και έτσι δεν θα φορολογούνταν. Επιπρόσθετα το υβριδικό δάνειο που έχει χορηγηθεί θα μετρούσε ως χρέος και έτσι οι τόκοι που θα επέστρεφαν στο Λουξεμβούργο θα εξέπιπταν από τους φόρους.

ΤΟ ΕCOFIN. Τον Ιούνιο του 2014 αποφασίστηκε στο ECOFIN η υιοθέτηση τροποποίησης σε ευρωπαϊκή οδηγία που μπλοκάρει τη χρήση των PPL για φοροαποφυγή. Η προθεσμία για την ενσωμάτωσή της στην εθνική νομοθεσία των χωρών-μελών της ΕΕ λήγει στα τέλη του 2015.