Καθώς κυνηγοί ευκαιριών περίμεναν σε ένα κατάμεστο δωμάτιο στη Λισαβόνα, όπου τον προηγούμενο μήνα γίνονταν δημοπρασίες ακινήτων, μία γλώσσα κυριαρχούσε στις συνομιλίες τους: η κινεζική.

Περίπου το 90% όσων υπέβαλαν προσφορά για κατοικίες και καταστήματα ήταν Κινέζοι σύμφωνα με τον Ζόρζε Ολιβέιρα, τον εκπρόσωπο της πορτογαλικής κυβέρνησης που επέβλεπε τη διαδικασία. Οι Κινέζοι τελικά απέκτησαν πάνω από τα δύο τρίτα των 45 ακινήτων, πρόσθεσε.

«Ενας πορτογάλος επενδυτής αγόρασε ένα κατάστημα για να ανοίξει φούρνο και καφενείο, αλλά τα περισσότερα ακίνητα πήγαν στους Κινέζους», ανέφερε μετά το πέρας των δημοπρασιών. Η Πορτογαλία είναι ο τελευταίος στόχος κινέζων επενδυτών, οι οποίοι αγοράζουν κτίρια σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς η Κίνα επιτρέπει πλέον πιο ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων από και προς τη χώρα.

Οι Κινέζοι πραγματοποίησαν τη μία στις πέντε αγορές ακινήτων που έγιναν στην Πορτογαλία από ξένους τους εννέα πρώτους μήνες φέτος, σύμφωνα με την ένωση μεσιτών της χώρας που εδρεύει στη Λισαβόνα. Ηδη αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα ξένων αγοραστών με βάση τα ποσά που επενδύουν, δήλωσε ο Λουίς Λίμα, επικεφαλής της ένωσης.

Ο 52χρονος ιδιοκτήτης καταστημάτων Μπινγκ Ουόνγκ από τη Σαγκάη που παραβρέθηκε στη δημοπρασία στις 24 Οκτωβρίου αγοράζει ακίνητα στη Λισαβόνα για να δημιουργήσει δίκτυο μαγαζιών που θα εξυπηρετεί Κινέζους οι οποίοι διαμένουν στην Πορτογαλία. «Η Λισαβόνα είναι φθηνή εάν τη συγκρίνουμε με άλλες πόλεις», λέει. «Η οικονομία βελτιώνεται, κι εδώ μπορεί να βρει κανείς κάποιες καλές ευκαιρίες».

Τα καταστήματα στην Bond Street του Λονδίνου είναι περίπου 25 φορές πιο ακριβά από τα αντίστοιχα καταστήματα σε κεντρικές εμπορικές περιοχές της Λισαβόνας όπως είναι η Chiado ή η Avenida da Libertade, σύμφωνα με τον Ντάρεν Γιέιτς, υψηλόβαθμο στέλεχος της Knight Frank στο Λονδίνο. Τα ενοίκια στην Bond Street διαμορφώνονται σε περίπου 10.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, περίπου 10 φορές πάνω από το κόστος ενοικίασης καταστημάτων προβολής στη Λισαβόνα, προσθέτει.

Σύμφωνα με τους μεσίτες Cushman & Wakefield Inc., οι δαπάνες σε εμπορικά ακίνητα στην Πορτογαλία θα αυξηθούν έως τα 800 εκατ. ευρώ φέτος από 322 εκατ. το 2013.

© Bloomberg News