Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ πρότεινε να αυξηθούν οι δαπάνες για επενδύσεις κατά 10 δισ. ευρώ ξεκινώντας από το 2016, καθώς οι υπόλοιποι εταίροι της χώρας στην ευρωζώνη πιέζουν το Βερολίνο να κάνει περισσότερα για να αυξηθεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία που αφορούν τις προβλέψεις για φορολογικά έσοδα, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες, η Γερμανία ανοίγει την πόρτα για επιπλέον δαπάνες, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκεται καθ’ οδόν για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της μέσα στο 2015, για πρώτη φορά από το 1969, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Θα προτείνω στο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης συνασπισμού, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για τον προϋπολογισμό του 2016 και του σχεδίου μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης, να διαθέσουμε επιπλέον 10 δισ. ευρώ για την περίοδο αυτή» ανέφερε ο Σόιμπλε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Καθώς η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με χαμηλότερη ανάπτυξη, η Μέρκελ δέχεται πίεση από ευρωπαϊκές χώρες και διεθνείς οργανισμούς να αυξήσει περισσότερο τις δαπάνες της γερμανικής οικονομίας. Την ίδια στιγμή παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό, ώστε να εκπληρώσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Ο Σόιμπλε ανέφερε ότι η Μέρκελ ενέκρινε την πρόταση για τις δαπάνες και ότι οι λεπτομέρειες θα εξεταστούν κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2016. Στόχος είναι να συνεισφέρει η Γερμανία στο σχέδιο του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τη δημιουργία επενδυτικού προγράμματος 300 δισ. ευρώ με στόχο να τονωθεί η ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανέφερε ακόμη ο Σόιμπλε. Η ένωση κατασκευαστών της Γερμανίας χαιρέτισε την ανακοίνωση, λέγοντας ότι περίπου 5 δισ. ευρώ αυτής της επιπλέον χρηματοδότησης θα δοθεί σε επενδύσεις για δρόμους.

Ο Σόιμπλε ανέφερε ότι οι δαπάνες αυτές θα γίνουν επιπλέον από τις επενδύσεις 5 δισ. ευρώ σε υποδομές, οι οποίες ξεκίνησαν πέρυσι και θα ολοκληρωθούν το 2017. Το Βερολίνο εκτιμά ότι τα ομοσπονδιακά έσοδα από τη φορολογία θα ανέλθουν το 2015 σε 278 δισ. ευρώ.

© Bloomberg News