Το Μεξικό είναι έτοιμο να γίνει το αστέρι της Λατινικής Αμερικής στην οικονομία την επόμενη δεκαετία. Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στον κλάδο της ενέργειας θα συμβάλουν άμεσα στην ώθηση της οικονομίας μειώνοντας το κόστος της βιομηχανίας. Στο πλαίσιο της συμφωνίας για το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ των χωρών της Βόρειας Αμερικής (NAFTA), η αύξηση αυτή στη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα υπόσχεται ότι θα αυξήσει σημαντικά την ανάπτυξη στο Μεξικό.

Οι εξαγωγές του Μεξικού σε βιομηχανικά προϊόντα έχουν αυξηθεί δέκα φορές από τότε που ξεκίνησε η NAFTA. Ειδικοί εκτιμούν ότι από την ενεργειακή συνεργασία με τον Καναδά και τις ΗΠΑ το κόστος του ηλεκτρισμού στις μεξικανικές βιομηχανίες θα μειωθεί έως 20%.

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το Μεξικό θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα σημαντικά προβλήματα που χρονίζουν. Για παράδειγμα χρειάζεται να γίνει πρόοδος στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση παρά το γεγονός ότι την πρόοδο αυτή την μπλοκάρουν τα σωματεία δασκάλων. Επίσης, χρειάζεται να γίνει πρόοδος στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας η οποία έχει σχέση σε μεγάλο βαθμό με την πώληση ναρκωτικών. Η εγκληματικότητα προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια που υπάρχει σε όλη τη χώρα.

Παρά τα προβλήματα αυτά, όμως, οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας και ειδικά του ηλεκτρισμού, και οι στενότερες σχέσεις με τις ΗΠΑ και τον Καναδά που αυτές συνεπάγονται, αναμένεται να αυξήσουν τον ρυθμό ανάπτυξης του Μεξικού, την απασχόληση και τις αποδοχές, και επομένως να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων της χώρας.

Ο Μάρτιν Φελντστάιν είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και επίτιμος πρόεδρος του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών. Εχει διατελέσει σύμβουλος των προέδρων

των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν, Τζορτζ Μπους

και Μπαράκ Ομπάμα.