Πως μπορεί να επηρεάσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες η συνεχιζόμενη πτώση της τιμής του πετρελαίου ;

Τι επιπτώσεις μπορεί να εχει για έρευνες σε μεγάλα βάθη και αχαρτογράφητες περιοχές σαν της Νότιας Κρήτης και κάποιες του Ιονίου, η διατήρηση για καιρό της τιμής του αργού στα επίπεδα των 80 δολαρίων το βαρέλι ;

Ερωτήματα σαν κι αυτά θα παίξουν το ρόλο τους στην απόφαση που θα λάβουν οι πετρελαικές εταιρείες αναφορικά με τη συμμετοχή τους στους επικείμενους ελληνικούς διαγωνισμούς για τους υδρογονάνθρακες.

Εν όψει της δημοπράτησης των 20 θαλασσίων και 3 χερσαίων ελληνικών “οικοπέδων”, έχει σημασία να επισημάνει κανείς τι σημαίνει για την παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά η για καιρό διατήρηση του αργού στα χαμηλά επίπεδα της«ζώνης» των 80 δολαρίων το βαρέλι.

Ο κίνδυνος για χώρες σαν την Ελλάδα είναι ότι εφόσον το πετρέλαιο παραμείνει επί μακρόν σε αυτά τα επίπεδα, οι πετρελαϊκές εταιρείες θα αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις επενδυτικές τους δαπάνες, τα κεφάλαια δηλαδή που θα «ρίξουν» για έρευνες.

Ηδη, αυτό δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από μεγάλους πετρελαικούς κολοσσούς. Με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου, μεγάλοι του χώρου όπως η ΒΡ και η British Gas, η κινεζική Cnooc, και η νορβηγική Statoil, ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν περικοπές στις επενδύσεις για έρευνες πετρελαίου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα μειωμένα έσοδα από την πτώση των τιμών του πετρελαίου έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2013.

Και μπορεί όπως είπε χθες ο υπουργός ΠΕΚΑ Ι. Μανιάτης το διεθνές ενδιαφέρον για τα ελληνικά πετρέλαια να παραμένει αμείωτο, αλλά τα πάντα θα κριθούν από το πόσοι και ποιοί θα καταθέσουν προσφορές στον επικείμενο διαγωνισμό για το πρώτο γύρο παραχωρήσεων σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης. Η δημοσίευσή του στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ έχει καθυστερήσει και αναμένεται από ημέρα σε ημέρα.

Ποιες εταιρείες έχουν προσκληθεί

Στη λίστα πάντως με τις αμερικανικές εταιρείες που θα συναντήσει κατά την προσεχή επίσκεψή του στις ΗΠΑ, από τις 2 ως τις 6 Νοεμβρίου ο υπουργός ΠΕΚΑ Ι.Μανιάτης, προκειμένου να τους παρουσιάσει τα στοιχεία για το γύρο παραχωρήσεων, συγκαταλέγονται ονόματα super majors, όπως Exxon Mobil, Chevron, Marathon, και Anadarco.

Ενα από τα πρώτα ονόματα στη λίστα με τις επιχειρήσεις που θα προσκληθούν στην ελληνική παρουσίαση θα είναι αυτό της Exxon Mobil, που πρόσφατα έγινε η τρίτη μέχρι στιγμής εταιρεία που αγόρασε το σεισμικό πακέτο των δεδομένων της PGS, αξίας άνω των 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στόχος των παρουσιάσεων θα είναι να πεισθούν και να «κατέβουν» στο πρώτο μεγάλο γύρο παραχωρήσεων σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης όσο το δυνατόν περισσότεροι και μεγαλύτεροι USA παίκτες.

Δύο άλλα ονόματα που φιγουράρουν στη λίστα του ΥΠΕΚΑ είναι εισηγμένες με έδρα το Τέξας, και συγκεκριμένα η Anadarko Oil (τζίρος 13,9 δις δολάρια, πάγια 51,9 δισ και δραστηριότητα σε Αφρική, Κίνα, Ασία, ΗΠΑ) και η Marathon Oil (τζίρος 14,9 δισ, πάγια 35,62 δισ και δραστηριότητα σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Αφρική και Ασία).

Στο στόχαστρο εταιρειών σαν τις παραπάνω, μπαίνουν πιθανά κοιτάσματα μεγάλου μεγέθους, που ξεκινούν τουλάχιστον από τα 500 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Στη λίστα του ΥΠΕΚΑ υπάρχουν φυσικά και μικρότερες εταιρείες όπως οι Apache Corporation, η Noble, κ.ά.

Στελέχη των παραπάνω εταιρειών έχουν βρεθεί ουκ ολίγες φορές το τελευταίο διάστημα στην Αθήνα. Εκπρόσωποι της Exxon Mobil για παράδειγμα, και συγκεκριμένα ο διευθυντής του τμήματος ανάλυσης υδρογονανθράκων και ο εμπορικός διευθυντής από τα γραφεία της πολυεθνικής στο Λονδίνο, βρέθηκαν στις 7 Οκτωβρίου στην Αθήνα με αφορμή συνέδριο για τους υδρογονάνθρακες. Σημειωτέον ότι ExxonMobil αυτή τη στιγμή δεν έχει παρουσία στον τομέα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός της Ευρωπαϊκή Ένωσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από