Με 90 μικρούς φορητούς υπολογιστές (tablets) ενισχύεται το Λιμενικό, με στόχο την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των αλιευτικών δραστηριοτήτων και τον έγκαιρο εντοπισμό των παράνομων ενεργειών στη θάλασσα.

Τη σχετική απόφαση έλαβε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο πλαίσιο της αναβάθμισης του τεχνολογικού εξοπλισμού του Σώματος και την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, με την προσαρμογή στα πρότυπα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Η δαπάνη για την προμήθεια των μικρών αυτών φορητών υπολογιστών θα καλυφθεί, σε μεγάλο βαθμό, με αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων.

Mε τη μετάβαση στην ηλεκτρονική εποχή, στο εξής οι επιθεωρητές αλιείας θα μπορούν να καταχωρούν ηλεκτρονικά τον κάθε έλεγχο που πραγματοποιούν στα αλιευτικά σκάφη, τόσο εν πλω, όσο και στους λιμένες εκφόρτωσης. Με τον τρόπο αυτό, τα στελέχη του Λιμενικού θα έχουν ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα πρόσβασης σε βάση δεδομένων η οποία θα περιέχει αρχείο προηγούμενων επιθεωρήσεων, καθώς και ακριβείς πληροφορίες για το κάθε σκάφος.

Η συγκεκριμένη απόφαση θέτει ουσιαστικά σε εφαρμογή το έργο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης και καταγραφής των Αλιευτικών δραστηριοτήτων (ΟΣΠΑ)» και εναρμονίζει την Ελλάδα με τους κανόνες της κοινής αλιευτικής πολιτικής. Παράλληλα, εξασφαλίζει την απευθείας πρόσβαση και την ανταλλαγή δεδομένων με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε, στο πλαίσιο του νέου Ευρωπαϊκού Συστήματος Ελέγχου.