Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι καμία χώρα δεν έχει παραβεί σημαντικά τους κανόνες που έχει θεσπίσει για τους προϋπολογισμούς, ώστε να απαιτείται η άμεση ανάληψη δράσης. Η κίνηση αυτή δίνει στη Γαλλία και την Ιταλία περισσότερο χρόνο ώστε να πάρουν έγκριση από την ΕΕ για τα σχέδια δαπανών τους.

«Αφού εξετάσαμε όλες τις επιπλέον πληροφορίες και τις βελτιώσεις που μας εστάλησαν τις τελευταίες ημέρες, δεν μπορώ να πω ότι υπάρχουν σοβαρές περιπτώσεις (χωρών) που δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν.

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Κομισιόν είχε συνομιλίες με συγκεκριμένες χώρες ζητώντας επιπλέον πληροφορίες ή για να υπογραμμίσει κάποιες αρχικές αμφιβολίες. Επιθυμώ να χαιρετίσω το γεγονός ότι αυτές οι χώρες – μέλη απάντησαν εποικοδομητικά στις ανησυχίες μας», ανέφερε ακόμη ο Κατάινεν.

Η ΕΕ θα εξετάσει πιο αναλυτικά τους προϋπολογισμούς τον επόμενο μήνα καθώς η προθεσμία λήγει στις 30 Νοεμβρίου. Αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες που υιοθετήθηκαν μετά την κρίση απαιτούν να λαμβάνονται νωρίτερα αποφάσεις εάν διαπιστώνονται σοβαρές παραβάσεις στους προϋπολογισμούς χωρών.

Η Γαλλία και τη Ιταλία, η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αντίστοιχα, ήταν ανάμεσα σε πέντε χώρες από τις οποίες η Κομισιόν ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα περισσότερες πληροφορίες για τον προϋπολογισμό του 2015. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από πέρυσι έχει τη δικαιοδοσία να απορρίπτει τον προϋπολογισμό μιας χώρας και να απαιτεί αναθεώρησή του εάν θεωρεί ότι υφίσταται σημαντικός κίνδυνος υπέρβασης των ορίων ελλείμματος και χρέους.

Η Γαλλία θα μειώσει το έλλειμμά της κατά επιπλέον 3,6 δισ. ευρώ, είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν. Η κυβέρνηση θα πετύχει το 2015 βελτίωση στο δομικό της έλλειμμα της τάξης του 0,5% ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτό θα γίνει εν μέρει με την καλύτερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, σημείωνε ο Σαπέν σε επιστολή του προς την Κομισιόν που δημοσιεύτηκε και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών.

Η Ιταλία από την πλευρά της θα υιοθετήσει επιπλέον μέτρα για να εξοικονομήσει 3,5 δισ. ευρώ, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Πιερ Κάρλο Παντοάν σε ξεχωριστή επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 24 Οκτωβρίου ο Φρανσουά Ολάντ επισήμανε ότι θα πρέπει να αλλάξουν οι κανονισμοί της ΕΕ ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ανάπτυξη. Η Γαλλία θα πρέπει να κάνει τώρα πιο ανταγωνιστική την οικονομία της τόνισε ο απερχόμενος επίτροπος για θέματα Ενέργειας Κάρελ ντε Γκουχτ. «Δεν ζητάμε από τη Γαλλία λιτότητα. Ζητάμε να βάλει τέλος στις χαλαρές πολιτικές και να κάνει κάτι για τα δομικά προβλήματα της οικονομίας της», πρόσθεσε.