Τα χωρίς προηγούμενο τεστ κοπώσεως στα οποία υποβάλλει η ΕΚΤ τις τράπεζες θα βοηθήσουν να μπει τέλος στα προβλήματα δανεισμού που πλήττουν εδώ και χρόνια τη Νότια Ευρώπη, λένε κορυφαία στελέχη μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

«Μετά τη συνολική αξιολόγηση, όταν οριστικοποιηθούν τα επίπεδα κεφαλαίων που χρειάζονται, οι τράπεζες θα μπορούν να χορηγούν ευκολότερα πιστώσεις», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής Banca Popolare di Milano Scarl. Στόχος του είναι να επιτευχθεί 5% ετήσια αύξηση στις χορηγήσεις δανείων ύστερα από μείωση 4,2% πέρυσι.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι χρησιμοποιεί τα τεστ κοπώσεως για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα πριν να αναλάβει η ΕΚΤ την εποπτεία των τραπεζών από τον Νοέμβριο. Η ΕΚΤ έχει μελετήσει τα οικονομικά στοιχεία σε 130 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης για να ανακαλύψει την ύπαρξη κόκκινων δανείων και να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες αυτές έχουν αρκετά κεφάλαια ώστε να αντέξουν οικονομικά σοκ. Τα αποτελέσματα των τεστ κοπώσεως αναμένεται να ανακοινωθούν στις 26 Οκτωβρίου.

Οπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΚΤ, τα δάνεια των τραπεζών σε νοικοκυριά και καταναλωτές μειώθηκαν 1,5% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση. Πρόκειται για την 28η συνεχή μηνιαία υποχώρηση. Οι χορηγήσεις πιστώσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ισπανία έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2006, στην Πορτογαλία στα χαμηλότερα επίπεδα περισσότερων από επτά ετών και στην Ελλάδα και την Ιταλία στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010.

Οι τράπεζες που θα επιβλέπει απευθείας η ΕΚΤ από τον επόμενο μήνα έχουν ενισχύσει τους ισολογισμούς τους από τα μέσα του 2013 κατά σχεδόν 203 δισ. ευρώ, έχει ανακοινώσει ο Μάριο Ντράγκι.

Αναλυτές εκτιμούν ότι για να οδηγήσει σε ανάκαμψη η αύξηση της ρευστότητας από την ΕΚΤ θα πρέπει να συμβάλουν και οι κυβερνήσεις λαμβάνοντας μέτρα για αύξηση της ανταγωνιστικότητας.