Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσε η κατάληψη που πραγματοποιούν από το πρωί της Πέμπτης, περίπου 80 μέλη φοιτητικών οργανώσεων στο κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ, με κύριο αίτημα τη μη διαγραφή των λεγόμενων «αιωνίων» φοιτητών, αλλά και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αλλαγές που αποφάσισε να εισάγει η Σύγκλητος του Ιδρύματος στη διαδικασία των συνεδριάσεών της.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σύρμω Κακάλη παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία ανέθεσε στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διακριβωθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης.

Της εισαγγελικής παρέμβασης προηγήθηκε έγγραφο που απέστειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, ενημερώνοντας ότι εξαιτίας της κατάληψης -που έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μέχρι και αύριο- δεν λειτουργούν οι υπηρεσίες του Πανεπιστημίου.

Οι φοιτητές, που προέρχονται κυρίως από το τμήμα Χημείας, κλείδωσαν με λουκέτα τις εισόδους του κτιρίου. Η κατάληψη αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή.

«Μόνο με την παρουσία των μελών της οι συνεδριάσεις της Συγκλήτου»

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αναπληρωτής Πρύτανης Έρευνας και Συντονισμού, αναπληρωτής καθηγητής Θεόδωρος Λαόπουλος, οι φοιτητές αποπειράθηκαν την Τετάρτη να εισέλθουν βίαια στην αίθουσα όπου είχε συνέλθει η Σύγκλητος για την πρώτη τακτική συνεδρίαση της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Οι φοιτητές είχαν διαπιστώσει νωρίτερα ότι οι δίοδοι πρόσβασης στην αίθουσα ήταν κλειδωμένες, ενέργεια που αποσκοπούσε να αποτρέψει ενδεχόμενη προσπάθεια διακοπής της συνεδρίασης του οργάνου.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Λαόπουλος, στόχος των πρυτανικών Αρχών είναι να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη λειτουργία των πανεπιστημιακών οργάνων και να αντιμετωπιστεί το σύνηθες φαινόμενο της διακοπής των συνεδριάσεων της Συγκλήτου, λόγω εντάσεων που προκαλούνται από ομάδες ατόμων.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Σύγκλητος αποφάσισε χθες ομόφωνα ότι «όπως και όλα τα συλλογικά διοικητικά όργανα του Πανεπιστημίου, συνεδριάζει -σύμφωνα με τη νομοθεσία- με την παρουσία μόνο των μελών της».

Όσον αφορά τη διαδικασία παρεμβάσεων από συλλόγους (εργαζομένων, φοιτητών, διδασκόντων, συλλογικών οντοτήτων) στην απόφαση της Συγκλήτου προβλέπεται η δυνατότητα «να στέλνουν το κείμενο/αίτημα που επιθυμούν στη διεύθυνση sigklitos@auth.gr ή να το καταθέτουν γραπτά στο Πρωτόκολλο του ΑΠΘ ή να το παραδίδουν στο θυρωρείο του Κτιρίου Διοίκησης».

« Η Πρυτανεία θα θέτει υπόψη της Συγκλήτου όλα ανεξαιρέτως τα αιτήματα προφορικής παρουσίασης αμέσως μόλις υποβάλλονται και θα ενημερώνει τους ενδιαφερομένους για την έγκριση ή όχι του αιτήματός τους από τη Σύγκλητο» διευκρινίζεται στην απόφαση της Συγκλήτου.

Διευκρινίσεις για του «αιώνιους» φοιτητές

Όσον αφορά το κυριότερο αίτημα των φοιτητικών οργανώσεων, να μην διαγραφεί κανένας μη ενεργός φοιτητής, ο κ. Λαόπουλος επισήμανε ότι η διοίκηση του ΑΠΘ έχει διατυπώσει την αντίθεσή της στις διαγραφές και ότι προτίθεται να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που δίνει ο νόμος, εφόσον κάποιος φοιτητής εκφράσει τη βούλησή του να παραμείνει ενεργός.

Η Σύγκλητος, προέβη και σε διευκρινιστική ανακοίνωση για το θέμα ενημερώνοντας «ότι δεν επιθυμεί να αφαιρεθεί από κανένα φοιτητή του Ιδρύματος που ενδιαφέρεται έμπρακτα να ολοκληρώσει σε εύλογο χρόνο τις σπουδές του το δικαίωμα αυτό και θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία».

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πρόθεση «αιωνίων» φοιτητών να επανέλθουν ενεργά στις σπουδές τους υποβάλλεται στις γραμματείες των Τμημάτων.