Η ένταση συνεχίστηκε και το πρωί του Σαββάτου στο Χονγκ Κονγκ και εκφράζονται φόβοι για μια βίαιη κλιμάκωση μετά τις συγκρούσεις της Παρασκευής ανάμεσα σε διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας και αγανακτισμένους κατοίκους, στους οποίους είχαν ανακατευτεί φιλοκινέζοι και όπως καταγγέλλεται άνθρωποι της κινεζικής μαφίας.

Η αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη 19 ανθρώπων μετά τις συγκρούσεις αυτές από τις οποίες τραυματίσθηκαν περίπου δέκα άτομα και οι οποίες οδήγησαν τους αρχηγούς των φοιτητών που διαδηλώνουν να διακόψουν το διάλογο με την κυβέρνηση.

Οκτώ άτομα ύποπτα για σχέσεις με τις τριάδες, την κινεζική μαφία, περιλαμβάνονται μεταξύ των συλληφθέντων.

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την αδράνεια των αστυνομικών δυνάμεων κατηγορώντας τις ότι «απλώς παρακολουθούσαν» ενώ οι διαδηλωτές, συχνά νεαροί και άοπλοι, υφίσταντο τις επιθέσεις ενός εχθρικού πλήθους και μασκοφόρων που πιστεύεται ότι αμείβονται για να διαλύσουν το κίνημα.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η αστυνομία αρνήθηκε ότι έδρασε από κοινού με τις τριάδες, τις μαφιόζικες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται παραδοσιακά στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών, την πορνεία, τον τζόγο και τους εκβιασμούς, αλλά στο Χονγκ Κονγκ επενδύουν ολοένα και περισσότερο στα ακίνητα ή τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Στη Μονγκ Κοκ, μια εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη εμπορική συνοικία στο Κοουλούν, απέναντι από το νησί του Χονγκ Κονγκ, οι αντιδιαδηλωτές ξήλωσαν σκηνές και οδοφράγματα χωρίς να υπάρξει επέμβαση από τις δυνάμεις της τάξης.

Στη διάρκεια μεγάλου μέρους της νύκτας, τα δύο στρατόπεδα αντάλλασσαν χτυπήματα και ύβρεις σε θεαματικές συμπλοκές που αναμεταδίδονταν συνεχώς από τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα. Τα μέλη των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας περιέθαλψαν πολλούς ανθρώπους.

Αυτά τα βίαια επεισόδια προκάλεσαν τον τραυματισμό συνολικά 12 ανθρώπων, από τους οποίους οι έξι είναι αστυνομικοί, σύμφωνα με τις αρχές.

Εξάλλου συγκλίνουσες μαρτυρίες κάνουν λόγο για σεξουαλικές επιθέσεις σε πολλά σημεία της πόλης, η οποία θεωρείται συνήθως μία από τις ασφαλέστερες στον κόσμο. Τρεις νεαρές γυναίκες απομακρύνθηκαν από την αστυνομία έπειτα από ένα τέτοιο επεισόδιο, ενώ καταγγελίες έγιναν και από γυναίκες δημοσιογράφους.

Σε τηλεοπτική ομιλία του, ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Λεούνγκ Τσουν-Γινγκ, τον οποίο οι διαδηλωτές κατηγορούν ότι είναι μια μαριονέτα του Πεκίνου και ζητούν μάταια την παραίτησή του, απηύθυνε έκκληση για ηρεμία προς «όλους τους πολίτες».

Οι φοιτητές, αιχμή του δόρατος του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας, είχαν δώσει στον Λεούνγκ Τσουν-Γινγκ προθεσμία μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης για να παραιτηθεί. Λϊγο πριν από την εκπνοή του τελεσιγράφου, αυτός αρνήθηκε και το πράξει και πρότεινε την έναρξη ενός διαλόγου.

Η Ομοσπονδία των Φοιτητών του Χονγκ Κονγκ (HKFS) είχε δεχθεί την πρόταση, αλλά χθες, Παρασκευή, το βράδυ ανακοίνωσε πως την απορρίπτει εξαιτίας των βιαιοτήτων.

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρα να ακυρώσουμε τις συνομιλίες (…). Η κυβέρνηση και η αστυνομία έκλεισαν σήμερα (Παρασκευή) τα μάτια όταν οι τριάδες επιτέθηκαν βίαια στους ειρηνικούς διαδηλωτές», ανακοίνωσε η ομοσπονδία.

Οι διαδηλωτές έχουν καταλάβει εδώ και μία εβδομάδα πολλές στρατηγικές τοποθεσίες στις διοικητικές, οικονομικές και εμπορικές συνοικίες του Χονγκ Κονγκ. Έχουν επίσης αποκλείσει τους δρόμους και τις μεγάλες αρτηρίες που είναι ζωτικής σημασίας για την κυκλοφορία σε αυτή την πολύβουη πόλη των 7 εκατ. κατοίκων. Η οικονομική δραστηριότητα και οι μεταφορές έχουν πληγεί σοβαρά, πολλά σχολεία έχουν κλείσει, τα καταστήματα είναι σε μερικά σημεία έρημα.

Πολλοί πιστεύουν πως οι διαδηλωτές δεν θα επιτύχουν καμιά παραχώρηση από το Πεκίνο και πως πρέπει να βάλουν ένα τέλος στο κίνημά τους. Για τον υπουργό Οικονομικών Τζον Τσανγκ, οι ταραχές απειλούν «να βλάψουν με μονιμο τρόπο την εμπιστοσύνη της αγοράς» στο Χονγκ Κονγκ.

Το Πεκίνο επανέλαβε εξάλλου το Σάββατο πως υποστηρίζει την αποφασιστικότητα της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ και την αμφιλεγόμενη χρήση εκ μέρους της δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών. Προειδοποίησε πως οποιαδήποτε ιδέα να εισαχθεί «μια έγχρωμη επανάσταση» στην ηπειρωτική Κίνα αποτελεί «φαντασίωση».

Μια ομάδα αντιδιαδηλωτών συγκεντρώθηκε το πρωί του Σαββάτου κοντά στην έδρα της αστυνομίας για να υποστηρίξει τους αστυνομικούς, μερικοί από τους οποίους βρίσκονται σε υπηρεσία επί του πεδίου εδώ και 24 ώρες. «Αν αυτό συνεχισθεί, η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ δεν θα μπορεί πλέον να διαχειρισθεί την κατάσταση», δήλωσε ένας αντιδιαδηλωτής και ανέφερε το σενάριο για μια επέμβαση του κινεζικού στρατού. «Δεν την επιθυμούμε», πρόσθεσε πάντως.