Κατεδαφίστηκαν την Τετάρτη 12 ακατοίκητοι οικίσκοι στον καταυλισμό των τσιγγάνων, πίσω από το Νομισματοκοπείο, στο Χαλάνδρι.

Παρόντες στον χώρο ήταν ο γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κώστας Αγγελάκας και υπηρεσιακοί παράγοντες, ο δήμαρχος Χαναδρίου Σίμος Ρούσσος και αντιδήμαρχοι.

Όπως σημείωσαν, ο δήμαρχος Χαλανδρίου και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστας Γερολυμάτος, γκρεμίστηκαν ακατοίκητα κτίσματα καθ’ υπόδειξη των ίδιων των τσιγγάνων και του προέδρου τους Στέλιου Καλαμιώτη, ο οποίος είναι επίσης παρών καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης.

«Ο στόχος για σήμερα είναι να ικανοποιηθούν δικαστικές αποφάσεις που έπρεπε να εκτελεσθούν, με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους ανθρώπους εδώ. Η λογική του να εφαρμόζεται η νομιμότητα χωρίς να μας ενδιαφέρει το κόστος για τους ανθρώπους είναι καταστροφική και ευτυχώς αποφεύχθηκε» υποστήριξε ο δήμαρχος Χαλανδρίου, ενώ πρόσθεσε ότι στόχος χθες ήταν «να αποτραπεί η εγκατάσταση στο Όρος Πατέρα και να αποτραπεί η αστυνομική επέμβαση που θα ήταν επικίνδυνη για τους τσιγγάνους, τους περιοίκους και όλη την πόλη μας».

«Από αύριο» συμπλήρωσε ο κ. Ρούσσος «στόχος είναι, σε συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την Περιφέρεια και την κυβέρνηση, να λυθεί ένα σοβαρό θέμα που εκκρεμεί 40 χρόνια. Οι τσιγγάνοι πρέπει να μετεγκατασταθούν με διασφαλισμένες συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, με πρόσβαση σε υγεία, παιδεία και όλες τις απαραίτητες υποδομές και να απογκετοποιηθούν».

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών ανέφερε και αυτός από την πλευρά του ότι «τα Μέγαρα δεν μπορούν να θεωρηθούν λύση» και ότι «το μεγάλο στοίχημα είναι η συνεννόηση, ώστε να εξευρεθεί λύση». Την ίδια άποψη φαίνεται να συμμερίζεται και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, καθώς και οι δικοί της αξιωματούχοι προσανατολίζονται στην αναζήτηση άλλης, βιώσιμης λύσης.

Σημειώνεται ότι, στη δεκαετία του 2000 είχε δοθεί στον δήμο Χαλανδρίου κονδύλι, ύψους 900.000 ευρώ, από την ΕΕ για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στον καταυλισμό και την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης, δικτύου όμβριων υδάτων και υπολοίπων υποδομών. Τελικά, τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για τη βελτιστοποίηση των υποδομών στις υπόλοιπες περιοχές του δήμου.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ, ο γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ. Αγγελάκας είπε ότι εφόσον βρεθεί η τοποθεσία οι αρμόδιες υπηρεσίες θα χρειαστούν έναν με δύο μήνες για την εγκατάσταση των κατοικιών.

Απαντώντας στις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση για μετεγκατάσταση των αθιγγάνων στο όρος Πατέρα, ο κ. Αγγελάκας υποστήριξε ότι στην περιοχή έχει δημιουργηθεί ένας οργανωμένος οικισμός.

Επίσης, έριξε το γάντι στον δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο, που διαφωνεί με τη μεταφορά των αθιγγάνων στο όρος Πατέρα, να προτείνει νέα τοποθεσία.

Εκπρόσωπος των Ρομά δήλωσε, από την πλευρά του, ότι οι αθίγγανοι θα αποχωρήσουν από τον καταυλισμό του Χαλανδρίου εφόσον υπάρξει συμφωνία για τη μετεγκατάστασή τους σε άλλη περιοχή.

Η αναστολή στη μετεγκατάσταση των Ρομά στο όρος Πατέρα αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε την Τρίτη.

Στο επόμενο στάδιο, όταν ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των Ρομά, θα κατεδαφιστεί ολόκληρος ο καταυλισμός, προκειμένου να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τα καταπατημένα οικόπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Αθηνών που διενεργεί Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Τσιγγάνων, στον καταυλισμό του Χαλανδρίου κατοικούν 80 οικογένειες. Πενήντα παιδιά πηγαίνουν σχολείο και ειδικότερα στο 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο, καθώς και στο 4ο, 7ο και 10ο Δημοτικό Χαλανδρίου. Μεγάλος αριθμός των συγκεκριμένων Ρομά είναι, επίσης, δημότες Χαλανδρίου.