Ο Εντ Μίλιμπαντ έχει ένα ελάττωμα ως ηγέτης της βρετανικής αντιπολίτευσης. Οταν δεν είναι καλεσμένος σε μια τηλεοπτική εκπομπή ή όταν δεν συμμετέχει σε κάποιο πολιτικό ντιμπέιτ είναι σχεδόν άφαντος από τη δημόσια σκηνή. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της εκστρατείας Καλύτερα Μαζί, πολλοί ψηφοφόροι δήλωναν ότι δεν γνώριζαν ποια ακριβώς θέση υποστήριζε ο αρχηγός των Εργατικών.

Ωστόσο, σε μια συγκέντρωση όπως η Ετήσια Συνδιάσκεψη του Εργατικού Κόμματος ο ίδιος αποκαλύπτει το μεγαλύτερο προσόν του –και το προσόν που θα επιθυμούσε κάθε ηγέτης της αντιπολίτευσης. Την ετοιμότητά του να επιτεθεί σε μια κυβέρνηση, αντιπροτείνοντας μια εναλλακτική διακυβέρνηση και ένα αριστερό πρόγραμμα. Ενα πρόγραμμα που στηρίζεται στην είσπραξη χρημάτων από τους πλούσιους ιδιοκτήτες, τα hedge funds και τις καπνοβιομηχανίες, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η υγειονομική περίθαλψη.

Οι Σκωτσέζοι. Η ομιλία του είχε σαφή προεκλογικό χαρακτήρα. Αυτό, όχι μόνο επειδή η Βρετανία βρίσκεται ενώπιον γενικών εκλογών τον Μάιο. Αλλά κυρίως γιατί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την σκωτσέζικη ανεξαρτησία έχει μετατραπεί σε προεκλογικό εργαλείο των πολιτικών αρχηγών. Για τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον είναι μια ευκαιρία να αποκλείσει τους –κατά παράδοση προσκείμενους στο Εργατικό Κόμμα –σκωτσέζους ψηφοφόρους από την αγγλική νομοθεσία. Για τον 44χρονο αρχηγό της αντιπολίτευσης, από την άλλη, είναι ένα ακράδαντο επιχείρημα της πολιτικής αποτυχίας της κυβέρνησης των Τόρις. Το 45% των Σκωτσέζων που ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας αντανακλά την απογοήτευση ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου. Από αυτή την απόγνωση ξεκινά ο Μίλιμπαντ και υπόσχεται ότι «μαζί» –τη λέξη together την επανέλαβε 51 φορές, όπως υπολόγισαν οι δημοσιογράφοι του BBC –θα «ξαναχτίσουμε το μέλλον της Βρετανίας».

Δεν θα είναι εύκολο να πειστεί το εκλογικό κοινό για την πολιτική τακτική του Εργατικού Κόμματος, δεδομένου ότι δεν έχουν πειστεί τα ίδια τα μέλη του. Ο αρχηγός του δηλώνει ότι η συνταγματική αναμόρφωση που προτείνει η κυβέρνηση απαιτεί περαιτέρω μελέτη, προεκτείνοντας το χρονοδιάγραμμα μέχρι το επόμενο φθινόπωρο. Μέσα στο κόμμα του, όμως, υπάρχουν κι αυτοί που θα πιέσουν για ταχύτερους ρυθμούς, αλλά και οι οπαδοί του «less is more», οι οποίοι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Εργατικού Τζον Κρούντας στην «Γκάρντιαν», θα προτιμήσουν να αφήσουν την κυβέρνηση να βγάλει τα μάτια της μόνη της. Αφού πείσει τα μέλη του κόμματός του, ο Μίλιμπαντ θα πρέπει να πείσει τα μέλη του Ηνωμένου Βασιλείου. Μπορεί στον Βορρά να τα πηγαίνει ακόμη καλά –γι’ αυτό και δεν θα αποχωριστεί με ευκολία τους ψηφοφόρους της Σκωτίας –αλλά ο μεγαλύτερος κριτής του, σύμφωνα με τους «Τάιμς», θα είναι ο Νότος.

Με τον δρόμο που επιλέγει να ακολουθήσει ο Μίλιμπαντ, απομακρυνόμενος πια οριστικά από το Κέντρο, θα χρειαστεί τα δυνατά του σημεία πιο πολύ από ποτέ. Ιδίως σήμερα που το κόμμα που εκπροσωπεί τη βρετανική Κεντροαριστερά διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση που έχει γνωρίσει τον τελευταίο αιώνα.