Μία από τις πέντε χώρες στην Ευρώπη, μαζί με τις Σουηδία, Φινλανδία, Νορβηγία και Δανία, με σπάνια μεταλλευτικά κοιτάσματα που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν εκρηκτική αύξηση ζήτησης από τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, είναι η Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον της Κίνας να επενδύσει σε αυτά τα κοιτάσματα συζητήθηκε την Τρίτη σε συνάντηση του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη με αντιπροσωπεία επιχειρήσεων και αξιωματούχων που βρίσκεται στην Ελλάδα, με αφορμή μεταλλευτικό συνέδριο που έγινε στη Μηλο.

Πέραν του ορυκτού πλούτου της χώρας που εκτιμάται ότι φθάνει τα 40 δισ. ευρώ, στο ελληνικό υπέδαφος υπάρχουν και 17 πολύτιμα μεταλλικά στοιχεία («σπάνιες γαίες») που είναι απαραίτητα μεταξύ άλλων στην παραγωγή ηλεκτρονικών υπολογιστών, αυτοκινήτων, δορυφόρων, ανεμογεννητριών κ.λπ.

Περισσότερα από το 90% των παγκοσμίων αποθεμάτων βρίσκονται στην Κίνα, που έχει αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία στην έρευνα και εξόρυξή τους.

Στόχος της συνάντησης ήταν αρχικά ανταλλαγή τεχνογνωσίας, και μελλοντικά να επενδύσουν οι Κινέζοι στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων αυτών.

Ειναι η πρώτη φορά που κινέζοι ειδικοί από τον συγκεκριμένο τομέα έρχονται για επίσκεψη στη χώρα μας. Ηδη, στην Ελλάδα βρίσκονται σε εξέλιξη δύο ερευνητικά προγράμματα σε στεριά και θάλασσα.