Ημέρες… Τέξας ετοιμάζεται να ξαναζήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή αυτή τη φορά την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα σε διεθνές φόρουμ στη Βόρεια Ιταλία.

Η αποδοχή εκ μέρους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ της πρόσκλησης που του απηύθυνε το ίδρυμα The European House – Ambrosetti για να παρευρεθεί στις εργασίες που θα γίνουν αυτό το Σαββατοκύριακο στη φημισμένη Βίλα ντ’ Εστε προκάλεσε την έντονη αντίδραση της εσωκομματικής μειοψηφίας. Η μουρμούρα για το ταξίδι Τσίπρα στο Κόμο είχε αρχίσει ευθύς μόλις έγινε γνωστό ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα πάει στην καθιερωμένη διαδήλωση που θα γίνει αυτό το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη επειδή θα μεταβεί στη Βίλα ντ’ Εστε.

Η μουρμούρα όμως πήρε ευρύτερες διαστάσεις όταν τα στελέχη του κόμματος αντελήφθησαν πως δεν πρόκειται για μια ανοιχτή στα ΜΜΕ εκδήλωση, όπου ο πρόεδρος θα μιλήσει για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Αλλά για ένα κλειστό φόρουμ στο ύφος των συνεδριάσεων της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, όπου κεκλεισμένων των θυρών πολιτικοί, τεχνοκράτες, και opinion makers ανταλλάσσουν απόψεις.

Την έντονη αντίδραση της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ (Π. Λαφαζάνης, Αντ. Νταβανέλλος, Γ. Θεωνάς, Π. Κοσμάς) έθεσε χθες ενώπιον των μελών της Πολιτικής Γραμματείας, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στάθης Λεουτσάκος. Ο κ. Λεουτσάκος, ο οποίος είναι από τους πλέον έμπιστους συνεργάτες του κ. Λαφαζάνη, επισήμανε πως δεν είναι δυνατόν ο κ. Τσίπρας να μην πηγαίνει στη διαδήλωση της ΔΕΘ για να παρευρεθεί στις «κλειστές διαδικασίες» ενός φόρουμ, για το οποίο κανένα από τα όργανα του κόμματος δεν έχει γνώση.

Η πλευρά της μειοψηφίας επίσης δεν έκρυψε την ενόχλησή της γιατί, όπως είπε ο κ. Λεουτσάκος, «μαθαίνουμε από τα δημοσιεύματα» πως στο ίδιο φόρουμ θα βρίσκονται ακόμα οι κ.κ. Μπαρόζο, Μόντι, Αλμούνια, Ασμουσεν, Μπαρνιέ, Τρισέ. «Δηλαδή όλο το ευρωπαϊκό νεοφιλελεύθερο κατεστημένο». Και εξέφρασε την απορία «τι πρόκειται να πούμε εμείς εκεί;».

Καμία αντίδραση. Ολες οι απορίες πάντως της Αριστερής Πλατφόρμας έμειναν αναπάντητες, καθώς ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε κανένα άλλο στέλεχος της πλειοψηφίας απάντησε στα ερωτήματα που έθεσε το μέλος της ΠΓ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπήκε στη συνεδρίαση της Γραμματείας ενώ είχε ήδη τοποθετηθεί η μειοψηφία, ενημερώθηκε για την αντίδραση που υπάρχει για τη συμμετοχή του στο φόρουμ του Ambrosetti, υποσχέθηκε πως θα εξηγήσει τι είναι αυτό στο τέλος, «αλλά στο τέλος δεν είπε τίποτα», όπως διαβεβαιώνει αυτόπτης μάρτυρας.

Το εν λόγω φόρουμ διεξάγεται κάθε χρόνο τα τελευταία 40 χρόνια στη Βίλα ντ’ Εστε (η οποία παλαιότερα είχε ανακηρυχθεί από το «Forbes» ως το καλύτερο ξενοδοχείο στον κόσμο, με το κόστος διανυκτέρευσης να κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 3.500 ευρώ). Σε αυτό προσκαλούνται κορυφαίοι πολιτικοί, επιχειρηματίες και επιστήμονες, ενώ μεταξύ όσων έχουν παρευρεθεί παλαιότερα είναι ο Χένρι Κίσινγκερ, ο Μπίλι Γκέιτς και η Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου πάντως, η πρόσκληση που έγινε στον κ. Τσίπρα στο εν λόγω φόρουμ είναι τιμητική και δείχνει την αποδοχή και το ενδιαφέρον που υπάρχει διεθνώς για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Για τους διαδρομιστές της Κουμουνδούρου όμως υπάρχει σοβαρή αμφιβολία για το εάν οι διοργανωτές σκέφτηκαν μόνοι τους να προσκαλέσουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς από ορισμένα στελέχη υποστηρίζεται ότι το ραντεβού και την ιδέα είχε κορυφαίο πολιτικό πρόσωπο, και ειδικότερα πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος απασχόλησε πολύ πρόσφατα έντονα την επικαιρότητα.

Το φόρουμ

Διεξάγεται κάθε χρόνο τα τελευταία 40 χρόνια στη Βίλα Ντ’ Εστε (παλαιότερα είχε ανακηρυχθεί από το «Forbes» ως το καλύτερο ξενοδοχείο στον κόσμο, με κόστος διανυκτέρευσης μεταξύ 1.000 και 3.500 ευρώ). Σε αυτό προσκαλούνται κορυφαίοι πολιτικοί, επιχειρηματίες και επιστήμονες. Μεταξύ όσων έχουν παρευρεθεί παλαιότερα είναι οι Χ. Κίσινγκερ, Μπ. Γκέιτς και Κρ. Λαγκάρντ.