Πολιτικές αναταράξεις ακόμη και μεταξύ του στενού πυρήνα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η πιθανότητα συνεργασίας του κόμματος με τους Ανεξάρτητους Ελληνες του Πάνου Καμένου.

Η πιθανότητα συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, η οποία ανασύρθηκε στην επιφάνεια έπειτα από τουλάχιστον έναν χρόνο στην πολιτική κατάψυξη, προκάλεσε εκ νέου τα αριστερά ανακλαστικά της μειοψηφίας και τμήματος της πλειοψηφίας του κόμματος. Δεν είναι η πρώτη φορά που εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφέρονται διαφορετικές απόψεις για το επίμαχο θέμα. Είναι όμως η πρώτη φορά που για ένα θέμα εκφράζουν διαφορετικές απόψεις δύο από τους στενότερους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα: ο Νίκος Παππάς και ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ο ισχυρός διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα ήταν αυτός που «ξεπάγωσε» το θέμα της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ δηλώνοντας λακωνικά πως «τίποτε δεν αποκλείεται» («Real News»). Στο ίδιο ερώτημα που έγινε χθες στον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος (ΑΠΕ) ο κ. Σκουρλέτης όχι μόνο δεν άφησε ανοιχτό το ζήτημα, αλλά επανέλαβε ότι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ υπάρχουν μείζονες προγραμματικές ασυμφωνίες. Μάλιστα θύμισε ότι «από όλα τα στελέχη μας έχει διατυπωθεί η εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν οι προγραμματικές προϋποθέσεις για μια συνολική συνεργασία με το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Αυτό ακούγεται και από την άλλη πλευρά και είναιαπολύτως σεβαστό. Είναι ένα πραγματικό στοιχείο. Αυτό ισχύει. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο».

Η αναφορά Σκουρλέτη στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τυχαία. Κορυφαία στελέχη, όπως ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Βούτσης, έχουν υποστηρίξει με αρθρογραφία και δημόσιες τοποθετήσεις τη γραμμή ότι συνεργασία σε αντιμνημονιακή κατεύθυνση τόσο με τους ΑΝΕΛ όσο και με άλλα μικρά ή μεγαλύτερα κόμματα μπορεί να γίνει μόνο στη βάση μελλοντικής στήριξης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η γραμμή των συνεργασιών, όχι μόνο με αντιμνημονιακό, προοδευτικό πρόσημο, αλλά στη βάση αποδοχής του προγράμματος που κάποια στιγμή θα παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι και η γραμμή της ομάδας των «53» στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται πολύ κοντά και ο κ. Σκουρλέτης.

Μάλιστα ο κ. Σκουρλέτης ήταν τελικά ο δωδέκατος στην ψηφοφορία που έγινε προ διμήνου στην Πολιτική Γραμματεία για το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ (με ψήφους 12-9 αποφασίστηκε να μην ψηφίσει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ το σχετικό άρθρο).

ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ. Εάν ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κινείται με σχετική αυτονομία και ευελιξία εντός των ζωηρών γραμμών της πλειοψηφίας, ο Νίκος Παππάς αποφεύγει την κομματική κουζίνα. Οπως λένε στελέχη του κόμματος που τον γνωρίζουν πολύ καλά, «από τότε που άφησε την καριέρα του στη Σκωτία για να βοηθήσει τον Αλέξη Τσίπρα ένας είναι ο σκοπός του: να τον κάνει πρωθυπουργό». Σε ελεύθερη απόδοση, ο κ. Παππάς είναι πολύ κοντά στην άποψη που διατύπωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στο πρώτο του ταξίδι στις ΗΠΑ τον χειμώνα του 2012-2013, όταν είπε το περίφημο «και με το διάβολο ακόμα», εννοώντας τις συμμαχίες που χρειάζεται να κάνει για να απαλλαγεί η χώρα από τα Μνημόνια.

Μακριά από τις συνιστώσες, τις τάσεις και τους φραξιονισμούς, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου έχει καταστήσει σαφές πως εργάζεται για τον σκοπό αυτόν χωρίς ιδεολογικές και άλλες προκαταλήψεις.

Το βασικό ερώτημα. Πίσω από τις διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένα βασικό ερώτημα το οποίο μένει να απαντηθεί το επόμενο διάστημα. Εάν η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιδιώξει την αυτοδυναμία ή θα προσπαθήσει να κάνει πράξη αυτό που μονότονα λέει ο κ. Τσίπρας για ευρύτερες συνεργασίες.

Η στρατηγική της αυτοδυναμίας καθαρίζει –σύμφωνα με τους «53» της πλειοψηφίας –το τοπίο των συνεργασιών από ανεπιθύμητους συμβιβασμούς στα προγραμματικά. Εάν όμως επιχειρηθούν πολιτικές συμμαχίες πριν από τις εκλογές, τότε θα έχει σημασία με ποιους και σε ποια βάση πολιτικής σύγκλισης.

Στα ερωτήματα αυτά φαίνεται πως ο Νίκος Παππάς λέει «ναι» στις συνεργασίες με προγραμματικές συγκλίσεις, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης θα προτιμούσε σαφώς να δοθεί η μάχη με αυτοπεποίθηση, χωρίς τον «φόβο τυχόν εκπτώσεων στα προγραμματικά». Ο διάλογος γι’ αυτά μόλις αρχίζει στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν υπάρχουν προγραμματικές προϋποθέσεις»

«Από όλα τα στελέχη μας έχει διατυπωθεί η εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν οι προγραμματικές προϋποθέσεις για μια συνολική συνεργασία με το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Αυτό ακούγεται και από την άλλη πλευρά και είναι απολύτως σεβαστό. Είναι ένα πραγματικό στοιχείο. Αυτό ισχύει. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο» τόνισε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

Ο συνδετικός κρίκος

Στελέχη των ΑΝΕΛ θυμούνται πολύ καλά πως ο Νίκος Παππάς ήταν ο συνδετικός κρίκος με τον ΣΥΡΙΖΑ από την περίοδο των διερευνητικών εντολών του 2012 ακόμα, με συνομιλητή τον Νότη Μαριά.