Ενα αγκάθι που ταλαιπωρούσε τον κυβερνητικό συνασπισμό εδώ και ενάμιση χρόνο αφαιρούν οι κυβερνητικοί εταίροι, ενισχύοντας το ποινικό οπλοστάσιο –έπειτα από μια διετία παλινωδιών και υπαναχωρήσεων –με ένα αυστηρότερο πλαίσιο κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Με συμφωνία κορυφής μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Βαγγέλη Βενιζέλου, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο προωθείται στο Θερινό Τμήμα της Βουλής στις 26 Αυγούστου για να ψηφιστεί και να αποτελέσει νόμο του κράτους από τα μεσάνυχτα της 27ης Αυγούστου.

Με την κίνηση αυτή είναι προφανές ότι από το Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη εκπέμπουν ένα ισχυρό μήνυμα για τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού, βάζοντας τέλος σε μια πολύμηνη διελκυστίνδα που δοκίμαζε τις αντοχές των δύο εταίρων και, παράλληλα, άφηνε ανοικτό πεδίο δράσης για τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΡΕΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ. Με το τελικό σχέδιο που καλείται να εγκρίνει σε δύο εβδομάδες η Βουλή επιδιώκεται να βρεθεί η κοινή συνισταμένη ανάμεσα στις θέσεις που προέβαλαν η ΝΔ και το ΠαΣοΚ και να θεσπιστεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο κατά των ρατσιστικών εγκλημάτων με το οποίο η χώρα θα εναρμονίζεται, έστω καθυστερημένα, και με τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες.

Στη βάση αυτή:

1. Εισάγονται νέες ρυθμίσεις, με κορυφαία τη νομική προστασία των ομοφυλοφίλων ως θυμάτων ρατσιστικής βίας. Την προσθήκη αυτή ζητούσε με ιδιαίτερη επιμονή το ΠαΣοΚ, στρέφοντας το πακέτο των αλλαγών προς μια προοδευτικότερη κατεύθυνση και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν παρασχεθεί διαβεβαιώσεις ότι θα συμπεριληφθούν στο τελικό κείμενο που θα κληθεί να ψηφίσει η Βουλή. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο τελικό κείμενο του νόμου θα προβλέπεται ρητά η «ποινική προστασία του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλλου προσώπων ή ομάδων προσώπων από την εις βάρος τους υποκίνηση βίας ή μίσους». Σημειώνεται ότι για το ζήτημα αυτό αντίστοιχη ήταν η επιδίωξη και της ΔΗΜΑΡ, μέσω του σχεδίου Ρουπακιώτη.

2. Δεν προωθείται ένα αυτοτελές σχέδιο που, ουσιαστικά, θα αντιμετώπιζε τις εκδηλώσεις ρατσισμού ως ιδιώνυμο αδίκημα, αλλά τροποποιούνται και ενισχύονται υφιστάμενες διατάξεις, ιδίως του νόμου 927/1979, όπως επιδίωκε εξαρχής η ΝΔ. Με τη φόρμουλα αυτή, στο γαλάζιο στρατόπεδο μπορούν να συνεχίσουν να προβάλλουν τη θέση ότι το υφιστάμενο πλαίσιο αντιμετώπιζε επαρκώς τις ρατσιστικές επιθέσεις και το μόνο που χρειαζόταν ήταν η συμπλήρωσή του.

3. Με το σχέδιο προβλέπεται ρητά η αυστηρότερη ποινική μεταχείριση για τους αρνητές του Ολοκαυτώματος (όπως είχε διαβεβαιώσει την εβραϊκή κοινότητα, εντός κι εκτός συνόρων, και ο Πρωθυπουργός), ενώ φαίνεται ότι οι δύο εταίροι ξεπερνούν και τον σκόπελο για τις γενοκτονίες, καθώς ορίζεται ότι η παραβατική συμπεριφορά των υμνητών του ναζισμού και όσων αρνούνται το Ολοκαύτωμα ή τις γενοκτονίες θα πρέπει να συνδέεται με την υποκίνηση βίας ή μίσους. Εν ολίγοις, δεν θα αρκεί για την ποινική μεταχείριση η αμφισβήτηση, από τη στιγμή που θα περιορίζεται στο πλαίσιο έκφρασης προσωπικής άποψης.

Εξάλλου, το ποινολόγιο για δημόσιο εγκωμιασμό ή άρνηση εγκλημάτων και γενικότερα για υποκίνηση βίας με ρατσιστικά χαρακτηριστικά για πρώτη φορά προβλέπεται να καλύπτει και τον χώρο του Διαδικτύου, ενώ η κλίμακα των ποινών ορίζεται σε φυλάκιση τριών μηνών έως τριών χρόνων και στη συνακόλουθη χρηματική ποινή 5.000 έως 20.000 ευρώ. Το νέο ποινικό οπλοστάσιο, δε, στοχεύει πλέον και νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων (σύλλογοι κ.λπ.) που εμπλέκονται ή υποκινούν ρατσιστική βία.

ΠΡΟΣΤΙΜΑ. Σε αυτή την περίπτωση, πέραν της ποινικής ευθύνης των νομικώς υπευθύνων, τα πρόστιμα αυξάνονται σε 10.000 έως 100.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται αποκλεισμός από επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις, δημόσιους διαγωνισμούς κ.ά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τον Δεκαπενταύγουστο ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος χθες το απόγευμα συμμετείχε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τα ανοικτά θέματα του υπουργείου του, θα έχει διαβουλεύσεις με αντιπροσωπεία του ΠαΣοΚ (Παναγιώτης Ρήγας, Κώστας Τριαντάφυλλος) για την τελική διαμόρφωση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, ενώ κατά τις συζητήσεις που έχουν προηγηθεί οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θετικό έδαφος υπάρχει τουλάχιστον για ακόμη δύο αλλαγές που επιδιώκει το ΠαΣοΚ:

1 Την πρόβλεψη αυξημένου πλαισίου ποινής και την επιβολή παρεπόμενης ποινής αποστέρησης πολιτικών δικαιωμάτων για όλα τα αδικήματα του Ποινικού Κώδικα (βιαιοπραγίες, σωματικές βλάβες, ανθρωποκτονίες κ.ά.), όταν τελούνται με ρατσιστικό κίνητρο.

2 Την απαλλαγή των θυμάτων από την καταβολή παραβόλων μήνυσης και πολιτικής αγωγής για όλα τα αδικήματα που τελούνται με ρατσιστικό κίνητρο.