Ραντεβού τον Σεπτέμβριο δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε 6.187.902 ιδιοκτήτες ακινήτων για την πληρωμή της πρώτης δόσης ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικού φόρου, ενώ η κυβέρνηση δίνει αγώνα δρόμου για να διορθώσει λάθη και αδικίες που έφεραν τους φορολογουμένους στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

Τη μετάθεση της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης στα τέλη Σεπτεμβρίου, αντί στις 29 Αυγούστου, ανακοίνωσε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος, έπειτα από σχετική πρόταση του ΠαΣοΚ την οποία αποδέχθηκε το υπουργείο Οικονομικών.

Θα ήταν μάλλον παράλογο να επιμείνει το υπουργείο στην καταληκτική ημερομηνία της 29ης Αυγούστου όταν φορολογούμενοι οι οποίοι εντέλει θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά μερικές δεκάδες ευρώ καλούνταν να καταβάλουν χιλιάδες ευρώ για χωράφια με σιτάρια, τριφύλλι ή πατάτες σε 4.000 οικισμούς, τα οποία θεωρήθηκαν οικόπεδα φιλέτα.

ΝΕΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ. Τώρα αναζητείται η τεχνική φόρμουλα για να γίνει νέα εκκαθάριση σε δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες παραφουσκωμένα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ, μετά τον λανθασμένο υπολογισμό.

Οπως διευκρίνιζαν χθες αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η νέα εκκαθάριση θα γίνει σε όλες τις περιοχές όπου δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Εκεί άλλωστε εντοπίστηκαν και τα μεγαλύτερα προβλήματα καθώς η αξία γης υπολογίστηκε με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με το 2013, όταν απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη όριζε ειδικές τιμές για την εκκαθάριση του ΦΑΠ.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι αν οι τιμές του 2013 είναι υψηλότερες σε σχέση με αυτές που προέκυψαν κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, θα μετρήσουν οι τιμές του 2014. Υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις, κατά τις οποίες η εκκαθάριση των φετινών φόρων ακινήτων έγινε με χαμηλότερες τιμές σε σχέση με πέρυσι. Οι φορολογούμενοι αυτοί όμως είναι μειονότητα. «Σε κάθε περίπτωση, η νέα εκκαθάριση θα γίνει προς όφελος του φορολογουμένου. Αν με τις τιμές του 2013 έβγαινε μικρότερος φόρος τότε θα μετρήσουν του 2013, αλλιώς του 2014» σημείωνε το ίδιο στέλεχος.

ΟΙ ΔΟΣΕΙΣ. Το πρόβλημα τώρα είναι πώς θα ξεχωρίζουν ανάμεσα σε περισσότερα από 6 εκατ. εκκαθαριστικά τα λανθασμένα. Αυτό όμως είναι ένα ζήτημα που καλείται να λύσει η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, όταν επιστρέψει –για προσωπικούς λόγους, οι οποίοι δεν είναι γνωστοί, αυτή την εβδομάδα απουσίαζε –την ερχόμενη εβδομάδα στο γραφείο της. Η εντολή που έχει δοθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι να διορθωθούν τα λάθη σε όλα τα εκκαθαριστικά «ακόμα και αν χρειαστεί να τα περάσουν ένα ένα, με το χέρι»…

Ανοιχτό μένει, τέλος, το θέμα του αριθμού των δόσεων. Θεωρείται όμως θέμα χρόνου το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώσει επέκταση των δόσεων έως και τον Φεβρουάριο, καθώς στην αντίθετη περίπτωση πέραν των κοινωνικών παρενεργειών εκτιμάται ότι τίθεται σε πρόσθετο κίνδυνο ο βαθμός εισπραξιμότητας του φόρου.