Τείχος προστασίας από κατασχέσεις μπορούν να υψώνουν από αύριο με ηλεκτρονικό τρόπο όλοι οι φορολογούμενοι σε έναν τραπεζικό λογαριασμό τους, κρατώντας σε απόσταση ασφαλείας από την Εφορία καταθέσεις πάσης φύσεως έως του ποσού των 1.500 ευρώ.

Από αύριο, στο Τaxisnet αναμένεται να ανέβει ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία κάθε φορολογούμενος μπορεί να μπει με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα και να δηλώσει τον τραπεζικό λογαριασμό τον οποίο θέλει να προστατεύσει από κατασχέσεις.

ΕΝΑΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις νόμου, προστατεύεται ένας και μόνο τραπεζικός λογαριασμός για τα πρώτα 1.500 ευρώ, ανεξαρτήτως εάν οι καταθέσεις προέρχονται από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια ή οποιαδήποτε άλλη πηγή εισοδήματος. Αν όμως υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο κατατίθενται μισθοί, συντάξεις ή ασφαλιστικά βοηθήματα σε περιοδική βάση, τότε αυτός θα είναι ο λογαριασμός ο οποίος θα πρέπει να δηλωθεί.
Η εφαρμογή θα είναι απλή και ο φορολογούμενος δεν θα χρειάζεται να δηλώσει τίποτα περισσότερο από το IBAN του τραπεζικού του λογαριασμού καθώς και το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός. Νωρίτερα, οφείλει να έχει εξασφαλίσει ότι το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο τηρεί τον λογαριασμό που θέλει να προστατεύσει έχει ήδη συσχετισμένο τον ΑΦΜ του με τον λογαριασμό ΙΒΑΝ που ως δικαιούχος ή συνδικαιούχος προτίθεται να δηλώσει στην ειδική εφαρμογή του Τaxisnet.

Τα στοιχεία της ηλεκτρονικής αίτησης θα στέλνονται αυθημερόν από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους θα τσεκάρουν για το αν ο ΑΦΜ της αίτησης ταιριάζει με το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού που έχει δηλωθεί, αν ο λογαριασμός είναι κλειστός ή αν υπάρχει άλλος λογαριασμός πέραν αυτού για τον οποίο υπάρχει το αίτημα προστασίας από κατασχέσεις, στον οποίο πιστώνονται περιοδικά μισθοί, συντάξεις ή ασφαλιστικά βοηθήματα.

ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ. Μετά το τσεκάρισμα από την πλευρά των τραπεζών, εγκρίνεται ή απορρίπτεται το σχετικό αίτημα. Αν οι διασταυρώσεις των τραπεζών δείξουν ότι ο αιτών πληροί τις προδιαγραφές ώστε να εφαρμοστεί το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ, η θετική απάντηση των τραπεζών στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα μεταφράζεται σε άμεση απάντηση προς τον φορολογούμενο μέσω της εφαρμογής, με την οποία θα ενημερώνεται ότι ενεργοποιήθηκε το τείχος προστασίας των 1.500 ευρώ.

Η σχετική απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου ορίζει πως «κάθε φυσικό πρόσωπο που φορολογείται στην Ελλάδα δικαιούται να διατηρεί έναν μοναδικό λογαριασμό, ατομικό ή κοινό, σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα, στον οποίο οι καταθέσεις είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ».

Μισθωτοί και συνταξιούχοι

Στην περίπτωση φορολογουμένων, μισθωτών ή συνταξιούχων, ο τραπεζικός λογαριασμός θα είναι αποκλειστικά αυτός στον οποίο πιστώνονται περιοδικά μισθοί, συντάξεις ή και ασφαλιστικά βοηθήματα κατά περίπτωση