Στη συζήτηση για την Κεντροαριστερά, ας μου επιτραπεί να επισημάνω τέσσερα σημεία, τα εξής:

1) Κύριο μέλημα είναι η συγκρότηση ενός τρίτου πόλου, μιας συμπαράταξης δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, του φιλελεύθερου Κέντρου, της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς και της οικολογίας, που θα αντιμετωπίσει τον συντηρητισμό της ΝΔ και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

2) Η συνεργασία πρέπει να αποτελείται από δυνάμεις που διατηρούν την πολιτική αυτονομία και την οργανωτική αυτοτέλειά τους. Δεν μπορεί να ζητείται από κανένα σχήμα να διαλυθεί ή να προσχωρήσει κάπου ή να συγχωνευθεί με άλλους. Ούτε να τίθεται ως προϋπόθεση για κάποιον να αρνηθεί την Ιστορία, το παρελθόν, τις θέσεις του. Η συμφωνία θα είναι προγραμματική. Για το πώς θα προχωρήσει η μετά Μνημόνιο Ελλάδα: με ποιο σχέδιο, ποιες προτάσεις και ποιες συμμαχίες θα προχωρήσουμε στις αναγκαίες τομές και μεταρρυθμίσεις.

3) Το ΠαΣοΚ, παρά την εκλογική μείωσή του, παραμένει η μεγαλύτερη δύναμη του χώρου. Επιθυμεί ισότιμους συνομιλητές με σεβασμό στην αυτονομία τους. Χωρίς ηγεμονισμούς, αλλά ζητώντας σεβασμό. Πρέπει να διαφυλάξει την αυτονομία του, να συμμετάσχει και να εκπροσωπηθεί στις διαδικασίες με θεσμικό και συντεταγμένο τρόπο. Η στάση του ΠαΣοΚ πρέπει να είναι: ούτε διάχυση, ούτε απομόνωση! Ούτε διάλυση, ούτε περιχαράκωση! Ταυτοχρόνως, οφείλουμε να είμαστε ανοιχτοί προς όλες τις απόψεις και τις τάσεις του ΠαΣοΚ. Χωρίς καχυποψίες και αποκλεισμούς.

4) Μέσα και έξω από την κυβέρνηση, είναι απαραίτητο το ΠαΣοΚ να έχει διακριτή πολιτική ταυτότητα, καθαρό προγραμματικό λόγο και αιχμηρές προτάσεις. Η προσπάθεια αυτή επιβάλλεται να είναι σοβαρή, σταθερή και σε βάθος χρόνου. Είναι προϋπόθεση για την ανάκτηση της πολιτικής επιρροής του.

Ο Θόδωρος Τσίκας είναι πολιτικός επιστήμονας – διεθνολόγος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠαΣοΚ