Τον τετραγωνισμό του κύκλου επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ, καθώς έπειτα από τουλάχιστον τρεις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας για το θέμα η τελική του θέση δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί. Το θέμα της ΑΕΚ εξελίσσεται σε αργό βασανιστήριο για την Κουμουνδούρου, που προσπαθεί να βρει μια λύση η οποία να είναι καλή για την περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας, να ικανοποιεί τους φίλους και οπαδούς της ΑΕΚ και να είναι και καλή για τον ΣΥΡΙΖΑ!

Δηλαδή, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να μπορεί να δίνει θετικό σήμα στον κόσμο της ΑΕΚ χωρίς να απονευρώνει το κόμμα από τα φιλοπεριβαλλοντικά-οικολογικά του χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα να στηρίζει και τους δημοκρατικούς αγώνες των πολιτών της Νέας Φιλαδέλφειας οι οποίοι στις τελευταίες εκλογές εξέλεξαν δήμαρχο από την αξιωματική αντιπολίτευση. Οπως έλεγε χθες έμπειρο στέλεχος του κόμματος, το γήπεδο της ΑΕΚ κοντεύει να γίνει το… Κυπριακό του ΣΥΡΙΖΑ!

Κατά την διάρκεια της Πολιτικής Γραμματείας, που συνεδρίασε και χθες πάλι για το ίδιο θέμα, δεν βγήκε απόφαση. Για μία ακόμη φορά τα μέλη της Γραμματείας κατέθεσαν τις απόψεις τους, με παρόντα τον δήμαρχο του ΣΥΡΙΖΑ Αρη Βασιλόπουλο, αλλά –σε κάποια σημεία –και τον πρόεδρο του κόμματος. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας παίρνοντας τον λόγο εξήγησε πως δεν είναι ασύνηθες να υπάρχουν μεγάλα γήπεδα ποδοσφαίρου και γενικότερα αθλητικές εγκαταστάσεις εντός του αστικού ιστού. Ως παράδειγμα πάντως απέφυγε να χρησιμοποιήσει το γήπεδο του ΠΑΟ και αναφέρθηκε στις περιπτώσεις της Μαδρίτης και του Μιλάνου.

Ο χρόνος για να λύσει το δικό του «Κυπριακό» ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως φαίνεται πως τελειώνει, καθώς αύριο Πέμπτη εισάγεται για δεύτερη ανάγνωση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, και στα άρθρα 81 και 82 εμπεριέχεται το κλειδί για την τύχη της Αγια-Σοφιάς –όπως θα ονομάζεται το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Ο προβληματισμός που εξακολουθεί να υπάρχει στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι ποια θα είναι η στάση της στην ψήφιση κυρίως του άρθρου 81, σύμφωνα με το οποίο, σε ελεύθερη απόδοση, μπορούν να γίνουν αθλητικές εγκαταστάσεις σε άλση και σε περιοχές δασικού χαρακτήρα.

Την εισήγηση αυτή τη φορά θα κάνει η βουλευτής Αφροδίτη Θεοπεφτάτου η οποία είναι φαρμακοποιός. Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου είχαν διαφωνήσει ενώπιον των άλλων μελών της επιτροπής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου και Βαγγέλης Αποστόλου, με την πρώτη να είναι υπέρ της υπερψήφισης του άρθρου και τον δεύτερο κατά.

ΟΙ ΣΚΛΗΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΗΠΙΟΙ. Υπέρ της σκληρής γραμμής, δηλαδή της καταψήφισης χωρίς καμία εξαίρεση του Ρυθμιστικού, τάχθηκε χθες ο Αλέκος Καλύβης –Αριστερή Πλατφόρμα -, ενώ υπέρ μιας ενδιάμεσης πρότασης ο Τάσος Κορωνάκης. Σύμφωνα με την ήπια πρόταση, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να καταθέσει τροπολογίες επί του νομοσχεδίου στις οποίες συνοπτικά θα ζητεί τα εξής: εάν χρειαστούν άλλα έξι στρέμματα για το γήπεδο η ΠΑΕ να αγοράσει ίσης έκτασης χώρους για κατασκευή πάρκων εντός του δήμου, ο συντελεστής δόμησης να γίνει από 1,2 σε 1, το ποσοστό κάλυψης από 65% σε 35%, να μειωθεί το ύψος του γηπέδου, η ΠΑΕ να κατασκευάσει πάρκινγκ 250 θέσεων που όταν δεν θα έχει αγώνες θα το εκμεταλλεύεται ο δήμος και, τέλος, να παραμείνει ο δασικός χαρακτήρας του Αλσους. Μάλιστα ο πρώτος όρος, της εξαγοράς άλλων εκτάσεων, υπάρχουν σκέψεις να τεθεί ως προαπαιτούμενο και μετά να ξεκινήσει η κατασκευή του γηπέδου.

Τέλος, υπάρχει η άποψη ο ΣΥΡΙΖΑ να ταχθεί υπέρ της κατασκευής ενός μικρού γηπέδου, ακριβώς εκεί όπου ήταν παλιά. «Βέβαια όλα αυτά ίσως τελικά να μην έχουν και μεγάλη σημασία, αφού το άρθρο 81 θα ψηφιστεί έτσι κι αλλιώς από την πλειοψηφία και χωρίς τη συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ» έλεγε χθες παλαιός κοινοβουλευτικός του κόμματος.